• Roos van Oijen

Wat deze vegetariër zoal eet op een dag

Sinds een paar jaar eet ik geen vlees en vis meer. Op de een of andere manier begon het me op een gegeven moment tegen te staan; al die dieren in veel te kleine hokjes op weg naar een verschrikkelijke dood.. En dat alleen omdat ik het zo nodig moest eten, terwijl er genoeg diervriendelijke producten zijn. Een grote vleeseter was ik al nooit, maar vis vond ik altijd wel erg lekker. Eerst verdween het vlees uit mijn voedingspatroon en een jaar later stopte ik ook met het eten van vis. Ik had inmiddels zoveel vegetarische alternatieven ontdekt dat het me eigenlijk geen enkele moeite kostte.


Het is voor de meeste mensen zo normaal om bij bijna iedere maaltijd vlees en/of vis te eten dat ze zich haast niet kunnen voorstellen hoe het is om vegetarisch te eten. Ik krijg dan ook regelmatig de vraag wat ik dan wél eet, zeker ook omdat ik veel sport en lactose (zit in melkproducten) niet goed verdraag.. Hoe krijg je voldoende eiwitten binnen.. En wat eet je dan bijvoorbeeld bij je avondmaaltijd? Tofu, dat smaakt toch nergens naar?!


Eigenlijk is het antwoord heel simpel: ik doe gewoon wat iedereen doet, maar dan vervang ik het vlees, de vis en de melkproducten voor iets anders. Het assortiment met plantaardige producten wordt steeds groter, dus keuze genoeg! En wat betreft de smaak; in het begin was het wennen, maar met de juiste kruiden en specerijen kun je tofu, tempé, etc. heerlijk op smaak brengen. Ik kan me nu niet voorstellen dat ik vlees of vis ooit weer lekker ga vinden..


Omdat mij zo vaak wordt gevraagd hoe mijn voedingspatroon er ongeveer uitziet, wil ik je hierbij een kleine impressie geven van hoe een dagmenu er bij mij uit kan zien. Zoals je ziet is het helemaal niet zo moeilijk! En ook niet super fancy, ofzo. Op een ‘normale dag’ is dat wat mij betreft namelijk helemaal niet nodig!


Ontbijt

Havermout met sojadrink, blokjes pompoen, lijnzaad en een handje noten.


(Eigenlijk is dit mijn standaard ontbijtje. Ik varieer iedere dag met andere groenten, b.v. broccoli of rode bietjes (en ja, dat is echt lekker), noten, pitten en zaden).


Lunch

Een stevig volkoren boterham met hummus, avocado, Goudse kaas en rauwkost


Een stevig volkoren boterham met pindakaas en banaan
Tussendoor


Een cracker volkoren cracker met pindakaas en banaan of met hummus en ei.Diner

Zilvervliesrijst met wokgroenten, kidneybonen, gemarineerde tempé en zelfgemaakte pindasausVoor het slapen


Een bakje lactosevrije kwark met wat muesli en noten.
Misschien is het een leuke uitdaging voor je om eens te proberen een dagje vegetarisch te eten. Op het internet zijn ontzettend veel makkelijke en lekkere vegetarische recepten te vinden en ik kan je natuurlijk ook op weg helpen!


P.S. Vaak wordt gedacht dat vegetariërs niet voldoende eiwitten binnen kunnen krijgen om gezond te blijven. Binnenkort zal ik een blog schrijven met een aantal fabels over eiwitten om je hier meer duidelijkheid over te geven!
16 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven