• Roos van Oijen

Waarom diëten volgens mij niet werken

Diëten zijn geweldig om snel een paar kilootjes kwijt te raken. Wat dat betreft werken diëten dus perfect. Een bepaalde tijd volg je netjes een aantal strakke eetregels, schrap je bepaalde voedingsmiddelen, weeg je alles netjes af en misschien heb je af en toe wat honger.. Dat is absoluut niet fijn, maar ach: het gaat om het resultaat, toch?!


Dat resultaat is echter vaak maar van korte duur. Want als je stopt met het volgen van het dieet (welk dieet het ook is) en weer ‘normaal’ gaat eten vliegen die vervelende kilo’s er vaak weer zo bij. Voor je het weet ben je weer op je oude gewicht of zelfs meer.. En dan komen die belemmerende gedachten en gevoelens: ‘Ik heb weer gefaald!’.. ‘Ik heb het verpest!’.. ‘Ik kan nooit wat volhouden, wat ben ik toch zwak!’.. Niet bepaald bevorderend voor je zelfvertrouwen lijkt me.


Ik ben ervan overtuigd dat diëten niet werkt om blijvend gewicht te verliezen, een gezond gewicht te behouden en je fit, energiek en zelfverzekerd te voelen. Een aantal redenen hiervoor zijn:


· Een dieet leert je niet om te gaan met je valkuilen

· Een dieet verandert je mindset niet

· Een dieet pakt onderliggende redenen van je eetgedrag niet aan

· Een dieet leert je niet te luisteren naar waar jij en je lichaam echt behoefte aan hebben

· Een dieet verandert niets aan jouw gedachten omtrent eten

· Een dieet doorbreekt geen (aangeleerde) gewoontes

· Een dieet zorgt ervoor dat je jezelf tekort doet en mogelijk te weinig gezonde voedingsstoffen binnen krijgt

· Een dieet verstoort je relatie met eten en legt je allerlei restricties op (met alle mogelijke gevolgen van dien..)


Maar wat werkt dan wel?

Wat werkt er dan wel om blijvend gewicht te verliezen, een gezonde gewicht te behouden en je fit, energiek en zelfverzekerd te voelen.. Om een gezonde relatie met voeding en met jezelf te ontwikkelen?


Allereerst is het belangrijk om inzicht te krijgen in o.a. je eigen (eet)gedrag, gewoontes, gedachtenpatronen en mindset. Een proces van bewustwording. Vervolgens is het van belang deze stap voor stap te veranderen (bewust andere keuzes maken dan je voorheen altijd deed). Dit kost absoluut meer tijd dan het tijdelijk volgen van een dieet, maar op termijn zal je hier zeker meer aan hebben, zowel voor je fysieke als je mentale gezondheid.


Wil je hier graag mee aan de slag? Dan kunnen de challenge Bewust zonder vlees als het leefstijlprogramma Onbezorgd genieten een ideale opstap zijn. Meer informatie hierover kun je lezen door op onderstaande links te klikken.


https://www.mentaalcontent.com/bewustzondervlees

https://www.mentaalcontent.com/aanbod


Mocht je nog meer informatie willen en/of behoefte hebben aan een geheel vrijblijvend kennismakingsgesprek om te kijken wat ik voor je kan betekenen, neem dan gerust contact met me op via 0657115090 of mentaal@roosvanoijen.nl.


Liefs,

Roos14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven