• Roos van Oijen

Verantwoorde snacks

Snacken, wie houdt daar nou niet van?! We hebben allemaal onze eigen snack voorkeuren. Waar de een helemaal weg is van een stuk chocolade en snoep, maak je de ander veel blijer met hartige snacks zoals gezouten nootjes en chips.


De meeste voorverpakte snacks die je in de supermarkt kan kopen zijn veelal niet de meest verantwoorde keuzes. Vaak zijn ze erg bewerkt in de fabriek. Voor de houdbaarheid, kleur, geur en smaak zijn er allerlei toevoegingen aan gedaan (suiker, vet, zout) die niet bevorderlijk zijn voor je gezondheid. Tuurlijk kan je deze heus wel eens eten zonder je gezondheid te schaden, maar regelmatig of zelfs dagelijks kiezen voor deze producten is toch minder verstandig.


Gelukkig is het heel makkelijk om gezonde snacks voor jezelf te maken. En nee, daar hoef je echt geen uren voor in de keuken te staan of allerlei super fancy ingrediënten voor in huis te hebben! Kijk maar naar deze ideetjes:


Voor de zoete trek:

  • Dadels met notenpasta

  • Een volkoren cracker met 100% pindakaas of cottage cheese en plakjes banaan (of ander fruit)

  • Een plak bananenbrood (zie recepten)

  • Kwark/yoghurt met (zelfgemaakte) muesli

  • Een healthy brownie (zie recepten)


Voor de hartige trek:

  • Een volkoren cracker met (light) roomkaas en een gekookt eitje

  • Een volkoren boterham met kipfilet en wat mosterd en rauwkost

  • Een hand (ongezouten) noten

  • Rauwkost met (zelfgemaakte) hummus


Zoals je ziet geef ik de voorkeur aan volkoren producten. Volkoren producten bevatten namelijk meer langzame koolhydraten, vezels, vitaminen en mineralen dan witte producten. ‘Witte producten’ zijn sterker bewerkt in de fabriek waardoor ze een groot deel van hun gezonde voedingswaarden zijn verloren. Volkoren producten zorgen ervoor dat je langer een verzadigd gevoel hebt en verkleinen de kans op het ontstaan van verschillende ziekten, zoals diabetes type-2 en hart- en vaatziekten. Nogmaals: het is echt niet zo dat als je een keer witte producten, ook wel geraffineerde producten genoemd, eet je meteen je gezondheid om zeep helpt. Het gaat om de balans. En om die balans te creëren en behouden zal je zelf bewuste keuzes moeten maken.


Als je wat meer tijd hebt kun je natuurlijk ook heel goed zelf notenrepen of volkoren chips maken zonder allerlei toevoegingen uit pakjes en zakjes. Dit is bijvoorbeeld een recept voor zelfgemaakte chips: https://www.leukerecepten.nl/recepten/gezondere-tortilla-chips/ en dit is een recept om zelf notenrepen te maken: https://chickslovefood.com/recept/gezonde-notenrepen-met-chocolade/ (ja, die stukjes chocolade passen prima binnen een gezond voedingspatroon 😉)!


Dit zijn nog een aantal linkjes naar recepten om zelf te maken:


Ik hoop je hiermee te hebben geïnspireerd om te kiezen voor verantwoorde snacks! Wil je graag meer tips of inspiratie? Laat het me dan gerust weten. Ik help je graag op weg!


Liefs!
28 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven