• Roos van Oijen

10 tips om meer te bewegen


Roos aan het wandelen. Bewegen is belangrijk voor een goede gezondheid

We wandelen ons sinds het begin van de coronacrisis helemaal suf. Toch is uit onderzoek gebleken dat 32% van de Nederlanders boven de 25 jaar minder is gaan bewegen. Juist nu een goede gezondheid zo belangrijk is en voldoende beweging speelt daar een belangrijke rol in. Bewegen verkleint o.a. de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes type-2, osteoporose (botontkalking) en het heeft een positief effect op je humeur.


De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om wekelijks minimaal 150 minuten matig intensief te bewegen (fietsen, hardlopen, snel wandelen) en minimaal twee keer in de week bot- en spierversterkende oefeningen te doen. Je hoeft jezelf dus echt niet vijf dagen per week volledig af te beulen om aan deze richtlijnen te voldoen. Alle kleine beetje beweging zijn al mooi meegenomen!


Wat meer bewegen is niet zo moeilijk als het lijkt, ook niet als je thuiswerkt. Kijk maar naar deze tien tips:

  1. Leer jezelf aan om tijdens het bellen rond te lopen.

  2. Spreek vaste beweegmomenten af met een vriend(in). Zo kun je je sociale momentje mooi combineren met wat beweging.

  3. Doe alsof er geen liften bestaan. Pak gewoon lekker ouderwets de trap.

  4. Plan beweegmomenten in je agenda. Aan andere afspraken in je agenda houd je je toch ook, dus waarom zou je je hier dan niet aan houden?

  5. Doe iets wat je leuk vindt! Als je iets doet wat je leuk vindt is de kans dat je het veel groter dan wanneer je geforceerd iets gaat doen ‘omdat het moet’.

  6. Parkeer je auto verder van je bestemming en loop het laatste stuk.

  7. Of nog beter: doe alsof je auto kapot is en pak de fiets of benenwagen (mits de afstanden te overzien zijn natuurlijk 😉).

  8. Zorg voor variatie. Iedere dag hetzelfde doen wordt op een gegeven moment saai. Wandel de ene dag, spring de volgende dag eens op de fiets en trek de daaropvolgende dag je skeelers weer eens uit de kast bijvoorbeeld. Kies ook voor verschillende routes! Hoe leuk is het om op die manier nieuwe plekken te ontdekken!

  9. Probeer eens een 7-minutes work-out! Wat zijn nou 7 minuten op een hele dag? Moet te doen zijn toch?!

  10. Voer je huishoudelijke klusjes extra ijverig uit. Stofzuiger aan en dansen maar!


Net zo als bij het stap voor stap aanleren van een gezond voedingspatroon geldt ook voor het ontwikkelen en behouden van een gezond beweegpatroon dat iedere kleine verandering een groot verschil kan maken! Onthoud dat alle kleine stapjes die je zet samen uiteindelijk een enorme sprong vormen!


Heb jij nog een leuke tip om wat meer te bewegen in het dagelijks leven? Leuk als je het me laat weten! Ik zal alle tips die binnenkomen delen op Facebook en Instagram! Zo kun jij anderen dus ook weer inspireren!

11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven