• Roos van Oijen

Tips om te ontspannen

Heel de dag ben je bezig. Zowel fysiek als mentaal. Je rent van hot naar her, probeert alle ballen in de lucht te houden, overal op tijd te zijn en voor iedereen te klaar staan. Ondertussen voer je een constante strijd in je hoofd over eten, ben je constant je maaltijden aan het plannen en beweeg je meer dan goed voor je is, omdat je vindt dat je je eten eerst moet verdienen of moet compenseren.


Ontspanning? Je ervaart (onbewust) constant zoveel stress dat je niet meer weet hoe je dat kan doen.. Of vindt je dat je ook dit eerst moet verdienen.. Je mag pas ontspannen, tijd voor jezelf nemen, als je hebt gepresteerd en als alles klopt volgens je (eetstoornis)gedachten. Je moet hebben voldaan aan al je regels, want anders ben je het niet waard om te relaxen. Alles moet eerst perfect zijn!


Dit zijn overtuigingen die ik de laatste tijd van veel jonge vrouwen hoor. Vrouwen die in nog midden in hun eetstoornis zitten, maar ook vrouwen die in herstel zijn. En zo kan herstellen van een eetstoornis weer een doel – een af te ronden prestatie – op zich worden.


Herken je dit? Dat je fysiek en mentaal continu ‘aan staat’? En dat als je jezelf dan eenmaal de tijd gunt om te ontspannen dit niet lukt, omdat je alweer met je hoofd bij de volgende taak zit? Dan kan ik me voorstellen dat je aan het eind van iedere dag helemaal gesloopt bent en opkijkt tegen de volgende dag!


Ontspanning is namelijk super belangrijk voor je fysieke én mentale herstel en algehele gezondheid. Door te ontspannen kun je bijkomen van alles wat er is gebeurd en opladen voor wat er allemaal gaat komen. Het verlaagt de stresshormonen in je lichaam die van grote invloed zijn op hoe je je voelt. Als jij ook moeite hebt om te ontspannen hoop ik dat onderstaande tips je kunnen helpen.


Mediteer of doe een ademhalingsoefening. Dit hoeft niet uren te duren. Het kan altijd en overal. Het brengt je terug in het hier en nu, verlaagt je hartslag en bloeddruk en vermindert stresshormonen in je lichaam. Hoewel meditatie door velen wordt gezien als iets zweverigs is dit het zeker niet. Op het internet zijn heel veel korte, waardevolle meditatie- en ademhalingsoefeningen te vinden. Zoek iets uit dat bij jou past en probeer verschillende manieren uit.


Knuffel. Tja, dit klinkt misschien als een gekke tip. Toch raad ik het je echt aan! Knuffelen zorgt ervoor dat er een hormoon vrij komt dat ervoor zorgt dat je je verbonden en prettiger voelt. Het maakt hierbij niet uit of je knuffelt met je huisdier of een persoon. Je mag dus heus iemand om een knuffel vragen. Voelt dit onwennig? Leg dan gerust uit waarom je het vraagt. Wedden dat de ander je graag helpt?! 😉


Leg je schermen weg. Telefoon op vliegtuigstand, tv uit, tablet in een andere kamer, laptop dicht. Tuurlijk zijn alle technologische snufjes van tegenwoordig heel handig, maar ze kunnen ook voor een hoop stress zorgen. Bedenk je eens hoeveel prikkels ze je geven.. Allemaal extra prikkels die je op dit moment niet kunt gebruiken. Leg je schermen eens weg en pak er een spannende thriller bij, maak een kruiswoordpuzzel of begin met diamond painting. Ook schrijven, kleuren, breien, een warme douche of bad nemen en muziek luisteren kunnen erg ontspannend zijn. Zoek vooral een rustige activiteit waar je plezier aan beleeft.


Blijf proberen. Oordeel niet over jezelf als je nog niet weet wat je leuk vindt om te doen. Herstellen is jezelf opnieuw leren kennen. Geef het de tijd en blijf het proberen. Uiteindelijk zal je echt iets vinden wat je leuk vindt en waar je van ontspant! Vind je het lastig zelf een ontspannen activiteit te bedenken? Vraag dan eens aan anderen wat zij doen om te ontspannen.


Plan me-time in. Als je het moeilijk vindt om de tijd te nemen om te ontspannen kan het heel helpend zijn om hier bewust een moment voor in te plannen in je agenda. Zie het als een afspraak met jezelf die je graag wil nakomen omdat je goed voor jezelf wil zorgen. Afspraken met anderen die in je agenda staan zeg je ook niet zomaar af, toch? Dus waarom zou je dat bij een afspraak met jezelf wel doen? Afspraken met jezelf zijn misschien wel belangrijker dan afspraken met anderen – zeker als het gaat om je gezondheid.


Ik hoop dat je iets aan deze tips hebt. Blijf je in ieder geval bedenken dat je ontspanning echt niet eerst hoeft te verdienen en dat het super belangrijk is voor je fysieke en mentale gezondheid. Door genoeg te ontspannen kun je juíst alle dingen doen die je wil doen en veel meer genieten in het hier en nu.


Lukt het je nou toch niet om voldoende te ontspannen omdat je gedachten overuren blijven draaien en je constant het gevoel hebt dat je bezig MOET zijn? Laat het me dan gerust weten. Ik denk graag met je mee. Je hoeft het niet alleen te doen.


#ontspannen #eetstoornis #eetstoornisherstel #mindset #tips #anorexia #boulimia #eetbuistoornis #coaching #ervaringsdeskundige #anorexiaherstel

6 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven