• Roos van Oijen

Stop met stempels plakken!

Of het nu gaat over kleding, sporten, mensen.. We plakken het liefst overal een stempel op. Om het onszelf makkelijk te maken plakken we stempels zoals ‘mooi’ of ‘lelijk’, ‘leuk’ of ‘stom’, ‘aardig’ of ‘onaardig’.. Als het gaat over eten hebben we het vooral over ‘gezond’ of ‘ongezond’ ofwel ‘goed’ en ‘slecht’.


Groenten zijn gezond. Brood zou ongezond zijn.. Havermout is goed. Chips is slecht.


Laat me je verlossen. Zo zwart-wit is het volgens mij helemaal niet! Ik ben van mening dat het allereerst afhankelijk is van de hoeveelheden en frequentie waarin je bepaalde keuzes maakt. Havermout is inderdaad een gezondere keuze dan chips.. Maar als je alleen nog maar havermout gaat eten is het toch niet meer zo gezond.. Groenten zijn inderdaad goed voor je gezondheid, maar je lijf heeft meer nodig dan alleen groenten.


De basis is een gevarieerd voedingspatroon dat bestaat uit producten die voldoende essentiële voedingsstoffen leveren aan je lichaam. Als je basis op orde is kun je prima een paar keer per week kiezen voor ‘minder gezonde producten’ (tja, er moet toch een stempel op..), zoals chocolade, een bakje chips, een wijntje of een pizza. Dit zal je gezondheid echt niet meteen schaden of je (gewichts- en leefstijl)doel om zeep helpen.


Daarbij is het van belang te kijken naar de context waarin je kiest voor ‘minder gezonde producten’: waarom kies je hier op dat moment voor? Neem je een paar bittergarnituurtjes op de vrijmibo voor de gezelligheid en geniet je van deze hapjes.. Of maak je een hele doos voor jezelf klaar om deze vervolgens in een half uur op te eten als je alleen thuis bent.. Zonder er echt van te genieten en je vervolgens schuldig te voelen.. En doe je dit dan een keer.. Of komt dit een paar keer per week voor? Neem je op een verjaardag een stukje taart omdat je het lekker vindt.. Of eet je in je eentje een hele taart op, staand aan het aanrecht, zo uit de doos.. Zo kan ik nog wel wat voorbeelden noemen..


De 80/20-regel

Zoals gezegd is er volgens mij voldoende ruimte voor ‘minder gezonde producten’ als je basis op orde is. Ik noem deze keuzes uitzonderingen. Er is een makkelijke manier om dit toe te passen in je dagelijks leven, namelijk met de 80/20 regel.


Bron: mysuperbodytransformation

Ik ben echt fan van deze ‘regel’, omdat het ervoor zorgt dat je jezelf hiermee niet allemaal restricties oplegt. Werken aan je (gewichts- en leefstijl)doel is toch veel leuker als je jezelf toestaat om af en toe te genieten van uitzonderingen die je echt lekker vindt?! Daarbij is dit veel makkelijker vol te houden dan een dieet.. Dat is waarschijnlijk niet iets wat je over een jaar, twee jaar of tien jaar nog steeds met plezier doet! Een gezond gewicht, een gezonde leefstijl én een gezond leven is geen dieet.


Kortom: stop met stempels plakken op je eten, kijk naar je gehele voedingspatroon en bedenk je waarom je op bepaalde momenten bepaalde keuzes maakt.8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven