• Roos van Oijen

Soms weet je pas wat je hebt gemist als je het weer terug hebt

‘Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt..’


Nou, dat heb ik geweten tijdens mijn eetstoornis! Althans.. Ik moet het misschien anders zeggen. Het is niet dat ik het niet had. Ik stond het mezelf niet toe of liet de gevoelens niet toe. En ik moet er nog een nuance in aanbrengen. Want er waren ook dingen waarvan ik me op dat moment niet bewust was dat ik ze miste.


Iets wat ik heel bewust miste was pure chocola! Nachtenlang kon ik op allerlei website en social media accounts zoeken naar de lekkerste recepten met chocola. Keer op keer keek ik naar filmpjes van Tasty waarin ze de meest geweldige creaties met chocola maken. Op internet zocht ik op in welke reep er de minste calorieën zaten. ’s Nachts nam ik me voor om de volgende dag zo’n reep te kopen en er een stukje van te eten.. Of zelf een brownie te maken en er van te genieten. En toch durfde ik het steeds niet. De angsten en irrealistische gedachte rondom dit eten waren te groot. Mijn eetstoornis was nog te sterk en het lukte me niet.. Zelfs niet als ik al dagen bezig was met compenseren.. Want ja.. Dat ‘moest’ ik toen doen van mezelf om het te mogen nemen. En dus bleef ik naar recepten zoeken, filmpjes kijken, jaloers staren naar mensen in de trein en op straat die wel onbezorgd chocola aten en vechten tegen de cravings. Die cravings namen trouwens af naarmate het mentaal beter ging en ik weer een normaal voedingspatroon ontwikkelde. Zowel geestelijk als mentaal nam de behoefte dus erg af. Nu heb ik zeker nog wel eens zin in chocolade (vrouwending, he 😉). Het verschil is alleen dat ik er zonder angsten van kan genieten. Hoe puurder hoe beter! En dan vooral hele pure en smeuïge brownies! Love it!


Natuurlijk waren er meer producten die ik miste. Ik had een waslijst aan dingen die ik niet mocht van mezelf. Los van voeding waren er nog een aantal dingen die ik miste. Van deze dingen ben ik me pas later bewust geworden. Een hiervan was mijn sociale leven. Ik sprak alleen nog met mijn vriendinnen af als dit paste binnen mijn eet- en beweegplanning. Hoe meer ik in mijn eetstoornis ‘zakte’, hoe moeilijker het werd om mijn sociale contacten te onderhouden. Soms vermeed ik sociale aangelegenheid opzettelijk uit schaamte, schuldgevoel of omdat ik geen zin had ik bezorgde blikken of opmerkingen.. En stel dat er van me werd verwacht dat ik iets zou eten.. No way!


Ook verbinding heb ik gemist. Als ik mijn familie of vrienden zag voerden we echt wel gesprekken. Ik dacht in verbinding te zijn met hen. Als ik erop terug kijk waren het echter vaak oppervlakkige gesprekken. De echte emotionele verbinding ontbrak, omdat ik deze niet met mezelf had. Achter een onzichtbare muur verschool ik me voor alles wat met gevoel of emotie te maken zou kunnen hebben. Ik sloot me af en liet mijn eetstoornis kletsen. Door weer in verbinding met mezelf te komen kon ik ook weer écht te verbinding met anderen aangaan. De relaties met mijn naasten zijn hierdoor alleen maar sterker geworden.


En vrijheid! Dit staat eigenlijk in het verlengde van bovenstaande. Ik maakte mezelf wijs dat ik vrij was. Ik ging namelijk nog sporten, had nog iets van een sociaal leven, ging nog naar stage en mijn opleiding, woonde nog in een studentenhuis.. In feite was ik alleen ‘vrij’ als ik luisterde naar mijn eetstoornisstem.. Een complete schijnvrijheid.. Tijdens mijn herstelproces kreeg ik steeds meer vrijheden terug. De vrijheid om te doen wat ík wilde, de vrijheid om te kiezen waar ik wel en geen zin in had.. Niet meer te ‘moeten’, maar te mogen. De vrijheid om weer lief voor mezelf te zijn.. Ga zo nog maar even door.. Toen besefte ik me hoe ontzettend opgesloten ik eigenlijk had gezeten al die tijd. Gevangen in een kooi die ik voor mezelf had gebouwd.


Je weet wat je mist als je het niet meer hebt en soms weet je pas wat je hebt gemist als je het weer terug hebt!


🍀


#eetstoornis #anorexia #eetstoornisherstel #boulimia #bingeeatingdisorder #nao #vrijheid #gezondleven #mindset #gevoelens #gedachten #emoties #zelfvertrouwen #zelfwaardering #persoonlijkeontwikkeling #energie #geluk #genieten31 keer bekeken0 reacties