• Roos van Oijen

Omgaan met stress: 3 praktische tips

Iedereen wordt geconfronteerd met stress. Stress wordt vaak gezien als iets wat per definitie negatief is, maar er bestaat ook gezonde stress. Deze stress heeft iedereen nodig om gemotiveerd, productief en gelukkig te zijn. Gezonde stress geeft je energie en is hanteerbaar. Denk bijvoorbeeld aan stress die je ervaart als je bij een nieuwe baan gaat beginnen of voordat je op vakantie gaat. Op zich is daar helemaal niets mis mee.


Stress wordt pas negatief als het te veel wordt en/of te lang aanhoudt en daardoor niet langer hanteerbaar is. De spanning bouwt zich dan zodanig op dat er fysieke, emotionele, gedragsmatige en psychische symptomen ontstaan. Denk hierbij aan stress die je ervaart als je ernstige geldproblemen hebt of bij het overlijden van een dierbare. Dit zijn externe factoren die voor stress kunnen zorgen. Gedachten, gevoelens en emoties zijn echter factoren die ook voor stress kunnen zorgen.


Op zeer korte termijn hoeft negatieve stress niet heel ernstige gevolgen te hebben. Dit verandert alleen als je langdurig en/of veel wordt blootgesteld aan stress. Fysieke gevolgen van stress zijn o.a. vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn en spijsverteringsproblemen. Mogelijke psychische gevolgen zijn vergeetachtigheid, concentratieverlies en een verminderde creativiteit. De emotionele en gedragsmatige gevolgen die kunnen ontstaan zijn o.a. de neiging om je steeds meer terug te trekken, depressie, vijandig gedrag, cynisme en het ontstaan van een burn-out.


Meer dan genoeg (gezondheids)redenen dus om te veel en/of langdurige stress te voorkomen!


Maar goed; we hebben niet overal controle op en kunnen stress dus ook niet altijd voorkomen. Het is dus van belang om jezelf gezonde manieren aan te leren om met stress om te gaan. De manier waarop je met stress omgaat wordt ook wel ‘coping’ genoemd: het toepassen van bewuste pogingen om emoties, gedachten en gedragingen die voortkomen uit stressvolle gebeurtenissen of situaties onder controle te krijgen of houden om zo de ‘dreiging’ de baas te kunnen blijven.


In de loop der jaren ontwikkelt iedereen zo zijn of haar eigen manieren om met stress om te gaan. De een ontwikkelt hier gezonde manieren voor, terwijl de ander hier minder gezonde manieren voor ontwikkelt (denk aan extreem drank- of drugsgebruik).


Drie praktische tips om op een gezonde manier om te gaan met stress:


1. Beweeg: beweging draagt bij aan de afbraak van hormonen die vrijkomen in je lichaam als je stress ervaart.

2. Schrijf: door je gedachten en gevoelens van je af te schrijven kun je meer rust in je hoofd creëren waardoor je minder stress ervaart.

3. Haal bewust adem: door bewust, rustig en via je buik te ademen verlagen o.a. je hartslag en bloeddruk en worden er minder stresshormonen aangemaakt.


En een laatste tip: praat erover! Ik weet dat het heel lastig kan zijn, maar geloof me; het kan je ontzettend helpen!


Liefs


12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven