• Roos van Oijen

'Morgen ga ik het écht anders doen'!

'Morgen ga ik het écht anders doen!'

Ontelbare keren heb ik dit tegen mezelf gezegd. Op het moment dat ik het zei meende ik het ook echt. Ik wilde het echt anders doen. Ik wilde echt meer gaan eten, minder bewegen, mijn humeur niet meer laten bepalen door het getal op de weegschaal, niet meer toegeven aan mijn eetstoornis..

En steeds als het 'de volgende dag' was, lukte het me op de een of andere manier niet.. Als ik het probeerde staken de eetstoornisgedachten zo ongenadig hard op dat ik er geen weerstand tegen kon bieden.. Of beter gezegd: durfde te bieden. Mijn angsten om er tegen in te gaan waren zo groot dat ik maar weer toegaf.. Iedere keer wist ik wel een reden te bedenken om te blijven doen wat ik deed.. Om me vervolgens weer voor te nemen het morgen écht anders te gaan doen.

Pas na mijn dieptepunt, toen ik me besefte dat langer toegeven aan mijn eetstoornis me uiteindelijk kapot zou maken, durfde ik mini stapje voor mini stapje tegen mijn eetstoornis in te gaan. Mijn wil om weer echt te leven werd steeds groter dan de angst voor mijn altijd kritische en beangstigende eetstoornisgedachten. Hoe minder ik toegaf aan mijn eetstoornisgedachten, hoe heftiger ze leken te worden. Gelukkig nam dit steeds verder af - ik denk dat dit vooral kwam door het leren van nieuwe gewoonten, het feit dat ik leerde wat de functies van mijn eetstoornis waren en hoe ik op andere manier kon omgaan met mijn gevoelens en emoties.

En toen kwam er een moment dat ik me tot mijn eigen verbazing realiseerde dat ik geen eetstoornisgedachten meer had.. Ik was weer vrij!

Van mijn coachees hoor ik regelmatig dat de eetstoornis sterker wordt op het moment dat ze er niet meer naar luisteren - op het moment dat ze uit hun comfortzone stappen. Als jij dit ook hebt, ben je dus absoluut niet de enige! Onthoud dat deze gedachten steeds minder worden als je weet welke gevoelens en emoties er achter zitten - als je weet waarvoor je eetstoornis jou probeert te beschermen - en hoe je hier op een andere manier om kan gaan.

Ik sta voor je klaar om je te helpen. Je hoeft het niet alleen te doen.


#eetstoornis #gedragsverandering #coach #rotterdam #anorexia #hulp #ondersteuning #gedachten #geluk #vrijheid

12 keer bekeken0 reacties