• Roos van Oijen

Misleidende claims: Over gewicht - NET5

Laatst keek ik naar het programma ‘Over gewicht’: een erg leuk en leerzaam programma op NET 5. Het is maar goed dat ik mijn woning dikke muren heeft, want ik heb echt zo gelachen om de claims die in het programma aan het licht worden gebracht. Deze claims worden door de presentatoren onderzocht en indien nodig ontkracht.

In een van de afleveringen werd onderzoek gedaan naar een of andere warmtecabine waar je in moet gaan liggen met een soort plasticzak om je heen. Door hier in te gaan liggen zou je tot wel 800 calorieën per uur verbranden. Wat een geweldige manier om snel gewicht te verliezen! De man die het product promootte vertelde dat veel mensen die geen tijd hebben om te sporten en toch gewicht willen verliezen hier gretig gebruik van maken. Dit riep bij mij natuurlijk de vraag op: ‘Hoe kan het dat je geen tijd hebt om 30 minuten te gaan sporten, maar wel om 30 minuten in een warmtecabine te gaan liggen?’. Zeker als je je bedenkt dat sporten veel meer gezondheidsvoordelen heeft dan stilliggen in een of andere bloedhete cabine, gehuld in een plakkerige plasticzak.. Nader onderzoek van de presentatoren wees uit dat het niet mogelijk is om zo’n 800 calorieën per uur te verbranden in zo’n cabine. Het enige wat je ermee verliest is vocht.. en geld.. En dus geen vetmassa, terwijl dat juist is wat de gebruikers willen.


Ook wordt er in het programma gesproken over hongerremmers. Nog zo’n wondermiddel, want als je wil afvallen is het volgens de producenten van dergelijke middelen blijkbaar nodig om honger te hebben. Iets waar ik het, zoals je waarschijnlijk begrijpt, totaal niet mee eens ben. Deze pillen zouden dat hongergevoel als sneeuw voor de zon doen verdwijnen. Vervolgens lieten ze zien wat er met zo’n wonderpil gebeurt in je maag.. Nou, geloof me: dat zag er echt niet best uit. De inhoud van de pil werd een soort dikke klont lijm. Kun je je voorstellen dat je dat in je maag hebt.. Sterker nog: dat je dat zelf in je lichaam stopt, omdat je snel en vooral zonder al te veel moeite gewicht wil verliezen en geen honger wil hebben.


Als je gewicht wil verliezen is het helemaal niet nodig om honger te hebben. Niet als je dit op een verantwoorde en gezonde manier doet en jezelf de tijd geeft om stap voor stap je doel te bereiken. Het resultaat van een crashdieet, een ‘wonderpil’ of maaltijdvervangers is vaak maar kortdurend. Ze veranderen je (eet- en beweeg)gedrag niet. Om op een gezonde manier (blijvend!) gewicht te verliezen zal je zelf bewuste keuzes moeten maken op alle levensgebieden en dat leer je volgens mij niet door een dieet te volgen of een hongerremmer te nemen..


Door een gebrek aan kennis over gezonde voeding, beweging en leefstijl als geheel laten veel mensen zich nog altijd verleiden door gezondheidsclaims die niet kloppen. Eeuwig zonde, want het enige wat je uiteindelijke verliest door hier in mee te gaan is geld.. Geld dat je ook heel goed op een andere (gezondere of leukere manier) kan besteden. Mijn belangrijkste tip naar aanleiding van bovenstaande is dan ook: doe eerst gedegen onderzoek voordat je je laat verleiden door claims die beweren jou dé oplossing voor je probleem te bieden. Neem niet alles zomaar voor kennisgeving aan, maar verrijk je kennis eerst voordat je kiest iets wel/niet te gaan doen. Kijk naar het grotere geheel: wat wil je op langere termijn bereiken en welke kleine, gezonde stapjes kun je zetten om dit te bereiken?

10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven