• Roos van Oijen

Mijn vegan-challenge!

Omdat deze week de Nationale Week Zonder Vlees is en ik eigenlijk al jaren geen vlees of vis meer eet, bedacht ik een andere uitdaging voor mezelf. Ik stelde mezelf het doel om deze week minimaal drie dagen vegan te eten. Minimaal drie dagen omdat dit voor mij een realistisch en haalbaar doel is.


Ik weet veel van voeding, maar toch heb ik even de tijd genomen om me voor te bereiden op deze uitdaging. Het heeft me nog verbaasd waar dierlijke producten allemaal in verwerkt zijn.. Zelfs in de crackers die ik zo graag eet zitten blijkbaar dierlijke producten. Voor mij scheelt het dat ik normaal al vrijwel geen producten met lactose eet, omdat ik dit niet goed verdraag. Vooral het schrappen van kaas en eieren uit mijn ‘normale’ voedingspatroon zou voor mij een uitdaging worden dacht ik, omdat ik hier echt gek op ben en bijna dagelijks eet.


Maandag was meteen mijn eerste vegandag. Zeker bij de lunch moest ik even schakelen, maar genoten heb ik zeker. Het leuke aan deze uitdaging is dat ik mezelf hiermee ‘dwing’ (in de positieve zin van het woord) eens wat anders te eten. Net als iedereen heb ik in mijn dagelijks leven een aantal producten standaard in huis en daar varieer ik dan mee. Lekker makkelijk om niet iedere dag zo lang na te hoeven denken over wat steeds te eten bij iedere maaltijd! Met deze challenge wordt het aanleren van nieuwe gewoonten toch een stukje makkelijker.


De beste ‘ontdekkingen’ tot nu toe vind ik:

  • Roggebrood met hummus, geroosterde tempé, avocado en gegrilde aubergine

  • Zoete aardappel-linzen soep met pinda’s

  • Hartige courgette pannenkoekjes met sesampasta en kiemgroenten

  • Carrotcake-speltpap (zie recepten)


Ik heb er nu twee vegandagen opzitten: maandag en woensdag. Ik denk dat ik door mijn kennis over gezonde voeding en de juiste voorbereidingen kan zeggen dat het me tot nu toe alles meevalt! Zelfs de cheese-cravings waar ik bang voor was zijn nog niet voorgekomen. Morgen is mijn derde vegandag en ook daarvoor zijn de nodige voorbereidingen getroffen. Het belangrijkste is dat ik bij het aangaan van deze uitdaging besloot het mezelf niet moeilijker te maken dan nodig. Want, waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?!


Ik denk dat ik na deze uitdaging vaker vegandagen ga inlassen. Los van het feit dat dit goed is voor het milieu, merk ik dat het mij ook helpt om wat meer out of the box te denken en te experimenteren met nieuwe recepten; iets wat ik anders in mijn dagelijks leven toch minder snel zou doen omdat ik er dan niet zo bewust de tijd voor neem. Het vraagt wat voorbereidingstijd, maar is absoluut de moeite waard! En daar komt bij dat hoe vaker je iets doet, hoe makkelijker het wordt!

11 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven