• Roos van Oijen

'Je zal wel heel ziek zijn geweest toen je werd opgenomen..': Misvattingen over eetstoornissen #2

'Je zal wel heel ziek zijn geweest toen je werd opgenomen..'. Deze opmerking is in mijn herstelperiode een keer tegen mij gemaakt.. Wanneer ben je dan 'heel ziek'..? En wat is de maatstaf voor een opname..? Ik heb hier destijds echt even over moeten nadenken! Ik zat toen in een fase waarin ik mezelf nog constant vergeleek met anderen. Inmiddels weet ik wel beter, gelukkig!


Al eerder schreef ik een blog waarin ik 5 misvattingen over eetstoornissen toelichtte. Met een aantal van deze misvattingen (zoals ook bovenstaande) ben ik tijdens mijn eigen eetstoornis en in het herstel hiervan geconfronteerd. Naast de misvattingen die ik in mijn vorige blog benoemde bestaan er nog veel meer misvattingen. Sinds ik me meer richt op de ondersteuning van jongvolwassenen met een eetstoornis hoor ik weer vaker misvattingen voorbij komen. Hoog tijd dus om er weer een aantal op een rijtje te zetten en uit te leggen. Bij een aantal deel ik ook weer mijn eigen ervaringen om je meer duidelijkheid te geven.


1. Als je wil aankomen moét je drinkvoeding gebruiken.

Drinkvoeding kan absoluut een goede aanvulling zijn op je voedingspatroon/de eetlijst als je wilt aankomen. Als je wil aankomen moet je namelijk behoorlijk wat extra energie tot je nemen. Soms kan dit zoveel zijn dat het bijna niet te doen is met alleen eten. Een of meerdere flesjes drinkvoeding per dag kunnen dan een goede oplossing zijn. Zelf heb ik mijn herstel nooit drinkvoeding gebruikt. Ik heb ervoor gekozen om op een andere manier extra energie binnen te krijgen om in gewicht aan te komen. Stap voor stap voegde ik bij iedere maaltijd wat toe; om de dag wat extra’s. Het begon met een glas vruchtensap bij het ontbijt, daarna een flinke hand noten bij de lunch, gevolgd door een extra lepel olijfolie bij het avondeten, een paar extra stuks gedroogd fruit voor het slapengaan.. Ook toen ik laatst zo ziek ben geweest en weer moest aansterken heb ik het zo aangepakt. Nogmaals: dit waren allemaal aanvullingen op mijn normale maaltijden! Voor mij was dit een fijne manier om aan te komen zonder heel de dag te moeten eten om de nodige energie binnen te krijgen. Wat voor mij heeft gewerkt hoeft niet voor iedereen te werken. Kijk dus naar wat voor jou een prettige en gezonde manier is om aan te sterken! Ook heeft het mij erg geholpen om een tijd minder te sporten om energie te sparen.


2. Als je geen opname hebt gehad, zal je eetstoornis wel niet zo erg zijn (geweest).

Sorry, maar of je wel of niet opgenomen bent, zegt NIETS over hoe erg je eetstoornis is. Ook hierbij gaat het er om wat er omgaat in je koppie als je lijdt aan een eetstoornis. De ene eetstoornis is echt niet erger dan de ander.. Ieder lijdt hier op zijn/haar eigen manier onder.. Wel of niet opgenomen zijn, je gewicht, etc. kunnen dit echt niet volledig weerspiegelen.


3. Anorexia is schadelijker voor je gezondheid dan boulimia.

Nee! In beide gevallen kan er namelijk een te kort zijn aan voedingsstoffen die belangrijk zijn om je lichaam goed te laten functioneren. Of dit komt door te weinig eten of door overmatig laxeren/braken maakt niet uit. Een tekort is een tekort en dit kan schadelijk zijn voor je gezondheid. Daarbij komt het feit dat het overlijden van iemand met een eetstoornis niet altijd een direct gevolg is van ondergewicht (een fysieke oorzaak). Veel vaker komt overlijden voort uit een zelfmoordpoging. De lijdensdruk van iemand met boulimia is dus echt niet kleiner dan van iemand met anorexia.. (proud2beme.nl)


4. Als je anorexia hebt ben je de hele dag bezig met calorieën tellen.

Bij veel mensen met anorexia is dit het geval, maar zeker niet altijd. Er zijn namelijk ook mensen met anorexia die dit niet doen en ook nooit gedaan hebben. Toen ik zelf besloot dat ik wat gewicht wilde verliezen ben ik ook niet direct begonnen met het tellen van calorieën. Dit kwam pas na een tijdje.. En ja, het werd een heuse obsessie: een gigantische vorm van controle. Alles wat ik at werd eerst op een keukenweegschaaltje gelegd en ingevoerd in een app. Alles moest kloppen met wat ‘goed’ was volgens de eetstoornis. Als ik niet wist hoeveel calorieën ergens in zaten at ik het niet.. En als ik het toch at dan compenseerde ik het driedubbel ‘voor de zekerheid...’. Op den duur waren er eigenlijk bijna geen producten meer waarvan ik je niet uit mijn hoofd kon vertellen hoeveel calorieën het bevatte per 100 gram.. Gelukkig heb ik deze controle los kunnen laten en kan ik weer gewoon genieten van eten zonder eerst 30 keer na te denken hoeveel calorieën erin zitten en of het wel ‘goed’ is! Wat een vrijheid is dat!


5. Je wordt alleen (klinisch) opgenomen als je er lichamelijk 'heel slecht' aan toe bent.

Weer zo’n misvatting. Soms is een (klinische) opname inderdaad nodig om fysiek aan te sterken. Toch is aankomen of afvallen echt niet de enige reden om opgenomen te worden of je te laten opnemen. Een opname kan namelijk ook ontzettend helpend zijn om even helemaal los te komen van je dagelijkse ‘eetstoornisleven’ en zo op psychisch vlak stappen te kunnen zetten. Na een jaar therapie kreeg ik de kans om me klinisch te laten opnemen in Portugal. Mijn eetstoornis was toen zo ‘normaal’ voor mij geworden dat ik niet meer echt stappen zette. Na een uurtje therapie stapte ik mijn eigen veilige wereldje weer in.. Door naar Portugal te gaan werd ik uit mijn dagelijkse sleur gehaald. Ik kon daar niet meer mijn eigen eetstoorniswereldje in vluchten als gebeurtenissen of emoties me iets te dichtbij kwamen. Onder begeleiding van ontzettend goede therapeuten heb ik daardoor weer stappen vooruit kunnen zetten, nieuwe tools aangeleerd om met het leven om te gaan en hoe deze toe te passen in het dagelijks leven.


Zo! Hopelijk heb ik weer wat misvattingen de wereld uit kunnen helpen en zijn er weer taboes doorbroken. Wordt jij wel eens geconfronteerd met misvattingen en wil je hier graag over praten? Mijn deur staat altijd voor je open! Je hoeft het niet alleen te doen.

#eetstoornis #eetstoornisherstel #anorexia #boulimia #coaching #rotterdam #gezondleven #mindset #gevoelens #emoties #gedachten #ondersteuning #ervaringsdeskundige #persoonlijkeontwikkeling

29 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven