• Roos van Oijen

Je hebt nog een brein: je darmen

In je darmen zitten vele miljarden goede en slechte bacteriën (micro-organismen). Al deze bacteriën samen worden je darmmicrobioom genoemd. Het aantal en de samenstelling van deze darmbacteriën is bij niemand hetzelfde: iedereen heeft dus een ander microbrioom. De bacteriën helpen o.a. bij de vertering van voedsel en vormen een bescherming tegen ziekteverwekkers. Zoals je zult begrijpen is het alleen al daarom belangrijk om goed voor je darmbacteriën te zorgen en de goede bacteriën te stimuleren. En ja, inderdaad: dit doe je o.a. door gezond te eten.


Het was al langer bekend dat je hersenen, gevoelens en emoties invloed hebben op de werking van je darmen. Misschien herken je het wel: je moet opeens heel erg nodig naar het toilet net voordat je een belangrijke presentatie moet geven.. Of dat kriebelende gevoel in je buik als je verliefd bent (de vlinders in je buik)..


Afgelopen jaren is er veel onderzoek gedaan het tegenovergestelde: de invloed van het microbioom op de hersenen en dus op emoties en stress. Uit deze onderzoeken is gebleken dat je darmen je psychische gezondheid kunnen beïnvloeden. Zo bleek dat het aantal en het soort darmbacteriën invloed heeft op gevoelens van angst en onrust.


Een minder gezond of verstoord darmmicrobioom kan leiden tot het ervaren van meer stress, angst, onrust en andere negatieve gevoelens en emoties. Dit komt (o.a.) doordat de aanmaak van serotonine niet optimaal verloopt bij een verstoord microbioom. Serotonine, ook wel je gelukshormoon genoemd, wordt voor 90 tot 95 % in je darmen gemaakt! Slechts 5 tot 10% wordt in je hersenen gemaakt.. Dus behalve voor een goede vertering van voedsel en het beschermen tegen ziekteverwekkers, is het ook voor je psychische gezondheid van groot belang om een gezond microbioom te hebben.


Zo zie je maar weer hoe lichaam en geest met elkaar in verbinding staan, samenwerken en elkaar beïnvloeden…


Er zijn verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je microbioom verstoord raakt, bijvoorbeeld een ongezond voedingspatroon en/of het gebruik van alcohol en drugs. Daar staat tegenover dat er ook factoren zijn die een positieve invloed hebben op je microbioom, zoals gezond eten (vezels, voldoende vitaminen en mineralen), beweging en voldoende zonlicht. Wees maar gewoon lief voor die miljarden bacteriën in je darmen!


P.S. Inmiddels zijn er natuurlijk ook talloze supplementen op de markt die een positieve invloed hebben op je microbioom. Begin echter bij een gezonde basis en ga dan pas verder kijken. Dit kan je namelijk een hoop uitzoekwerk en geld besparen!10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven