• Roos van Oijen

Is het koolhydraatarme dieet een hype of een hit?

Bijgewerkt op: feb 6

Er komt steeds meer aandacht voor gezondheid en een gezonde leefstijl. Naar mijn idee een zeer positieve ontwikkeling een maatschappij waarin nog steeds veel keuzes worden gemaakt die niet bijdragen aan een goede gezondheid.. Met alle mogelijke gevolgen van dien..


Een keerzijde van de toenemende aandacht voor leefstijl en gezondheid is echter dat het steeds moeilijker wordt om te bepalen wat nou nog gezonde keuzes zijn. De voedingshypes volgen elkaar in razend tempo op, de voedingssupplementen nemen een steeds groter deel van de schappen in de winkels in beslag en gezondheidsgoeroes staan in de rij om hun stem aan het grote publiek te laten horen..


Deze week mag je geen melk meer drinken, volgende week zou je dit juist weer veel meer moeten doen. Vorige week was het eten van banaan echt funest voor je gezondheid.. en deze week zijn het de aardbeien die ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit..


Oké, dit is misschien een beetje overdreven, maar als het gaat over het opvolgen van alle hypes en adviezen maken mensen echt radicale keuzes.. overigens vaak maar voor korte duur, omdat het vaak lastig is om vol te houden.. Bij de komst van een nieuwe hype, een nieuw advies of hippe gezondheids- en leefstijlgerelateerde trend, verdwijnt de voorgaande vaak al snel naar de achtergrond.


Er zijn echter een aantal ‘hypes’ die toch steeds weer terug blijven keren. Een daarvan het is koolhydraatbeperkte dieet. Ik vermoed dat het door een gebrek aan kennis komt dat veel mensen de neiging hebben hier vrij radicale en soms ook erg tegenstrijdige keuzes in te maken. Brood, rijst, pasta, fruit, e.d. worden massaal van het menu geschrapt en men wordt bang voor producten die de minste of geringste koolhydraten kunnen bevatten. Onnodig, want je hoeft niet bang te zijn voor koolhydraten en het eten van koolhydraten is (voor de meesten) echt niet zo slechts als door verschillende goeroes wordt gepretendeerd. Wat veel mensen niet weten is dat er een verschil zit in het soort koolhydraten in onze voeding en dat het gaat om het maken van bewuste en gezonde keuzes hierin. Daarvoor is het van belang dat je beschikt over de juiste informatie.


Om je hier mee op weg te helpen schreef Angelique (gewichtsconsulente en ACT-coach bij FIT in Balans) afgelopen maand het artikel: ‘Is het koolhydraatarme dieet een hype of een hit?’ . Hierbij de link naar het artikel: https://www.fitinbalans.com/is-het-koolhydraatarme-dieet-een-hype-of-een-hit/


Ik hoop dat het je op weg helpt bij het maken van gezonde keuzes en dat je je niet langer laat meeslepen in alle gezondheids- en leefstijlhypes, trends en claims. Uiteindelijk gaat het om variatie en balans.

13 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven