• Roos van Oijen

In gesprek met: Shannon BlezerLaat me je voorstellen aan Shannon. Ik heb Shannon leren kennen als een spontane, jonge vrouw met een lach waar je spontaan vrolijk van wordt. Toegankelijk, spontaan, eerlijk, ambitieus en behulpzaam.


Achter de lach die ik van haar heb gezien zit een heftig verhaal. Shannon kreeg op haar 13e de eetstoornis anorexia. Om haar leven terug te krijgen ging ze in therapie en heeft ze zich meerdere keren laten opnemen. Alles om te herstellen. Gaande weg kwam ze erachter dat praten niet echt haar ding was. Liever schreef ze. Het resultaat: een boek waarin ze haar verhaal deelt en duidelijk maakt hoe het is om te leven met een eetstoornis. Haar boek heeft dan ook de passende titel Mijn eetstoornis en ik.


Shannon heeft de afgelopen jaren onwijze stappen gezet. Ze is nog niet helemaal hersteld en dagelijks spoken er nog eetstoornisgedachten door haar hoofd. Toch heeft ze absoluut een gezondere balans gevonden waardoor ze weer leeft. Ze heeft een leefstijl ontwikkeld die bij haar past en hier, net als iedereen, een eigen kijk op. In september wil ze beginnen met de opleiding tot ervaringsdeskundige om uiteindelijk anderen te helpen met hun herstel van een eetstoornis en hun leven weer terug te krijgen.


Shannon is voor velen een echte inspiratiebron. Ik voel me dan ook vereerd dat ze antwoord wilde geven op de vragen die ik haar heb voorgelegd voor deze rubriek!


Wat betekenen gezondheid en een gezonde leefstijl voor jou?


Gezondheid en een gezonde leefstijl zijn natuurlijk nogal brede begrippen. Zelf heb ik best wel een afkeer gekregen tegen de woorden ‘gezonde leefstijl’ – want wat is nou eigenlijk een gezonde leefstijl en wie bepaalt dat? Natuurlijk zijn er bepaalde voedingsmiddelen die je moet eten om gezond te blijven, maar ik denk ook dat het heel belangrijk is om daar niet te obsessief mee om te gaan. Vroeger kon ik mezelf enorm afstraffen als ik meer zin had in ijs, dan in een bakje wortels. Nu besef ik me dat dat ook bij het leven hoort - dat je mag genieten.


Gezondheid gaat naar mijn idee niet alleen over het eten van ‘gezonde’ voedingsmiddelen, maar vooral over het geven aan jouw lichaam wat het nodig heeft. Het gaat over een balans tussen beweging en rust – maar ook over alles wat jij denkt rondom voeding, beweging en het leven.


Waarom zijn deze onderwerpen belangrijk voor jou?


Zelf ben ik jarenlang obsessief bezig geweest met voeding. Al mijn regeltjes rondom voeding en beweging zorgden er voor dat ik niet meer kon genieten van het leven. Ik mocht niet genieten. Tijdenlang had ik niet in de gaten hoe ontzettend ongezond ik bezig was door mezelf uit te hongeren en uit te putten. Toen ik eenmaal de diagnose ‘anorexia nervosa’ kreeg besefte ik me pas dat ik niet goed bezig was. Mijn eetstoornis had mijn leven overgenomen; mijn eetstoornis was mijn leven.

Na jaren van herstel durf ik nu eindelijk te zeggen dat het een stuk beter met me gaat en ben ik me er van bewust hoe belangrijk het is om goed voor mezelf te zorgen.


Wat is jouw grootste uitdaging op het gebied van gezondheid en een gezonde leefstijl en hoe ga je hiermee om?


Mijn grootste uitdaging is nog steeds om mezelf het écht te gunnen om te genieten. Ik vind het vaak nog moeilijk als het bijvoorbeeld niet nodig is om iets te eten, maar ik er wél zin in heb. Mag ik mezelf dat dan toestaan?


Mijn eetstoornis wil me vaak nog tegenhouden als ik iets wil eten dat minder gezond is en hoewel het een grote uitdaging is om daar telkens tegenin te gaan, doe ik dat wel. Het helpt mij vooral om met anderen te spreken over de dingen die ik moeilijk vind om te eten omdat het in mijn hoofd niet goed voelt. Een ander kan me vaak helpen om mijn gedachtes te relativeren. Ook helpt het mij enorm om gewoon eens om me heen te kijken naar hoe anderen met eten omgaan – dat andere mensen zichzelf ook een ijsje toestaan, of langs de snackbar gaan. Dat is echt niet verboden, ook niet bij een gezonde leefstijl.


Welke tip zou je willen geven aan iemand die aan zijn/haar gezondheid en leefstijl wil gaan werken?


Bedenk eens goed waarom je aan je gezondheid/leefstijl wil werken? Zit er iets anders achter? Doe je het eigenlijk wel voor jezelf of meer omdat je een bepaalde druk voelt?


Als je écht het idee hebt dat er iets moet veranderen, wees dan vooral mild voor jezelf. Als je jezelf allerlei regeltjes gaat opleggen rondom voeding en beweging, leidt dit meestal niet tot het resultaat dat je wil. Hoe meer regeltjes je jezelf oplegt, hoe meer je bezig zult zijn met voeding/beweging – ik denk niet dat dat iets is wat je zou moeten willen. Dus wees vooral niet te streng voor jezelf!
Meer informatie over Shannon en haar verhaal lees je op haar website (https://www.mijneetstoornisenik.nl/). Ook is ze actief op social media met een eigen Youtube-kanaal (https://www.youtube.com/channel/UCf_0PzRK2YZxFGMh5um7TFw)en plaatst ze regelmatig posts op Instagram (https://www.instagram.com/mijneetstoornisenik/).

30 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven