• Roos van Oijen

In gesprek met ... Elles Oostdijk


Deze week wil ik je graag voorstellen aan Elles: een jonge, vrolijke vrouw die naast haar fulltimebaan in de psychiatrie fitness- en krachttraining geeft bij BPTTL.


Elles liep in 2015 de marathon van Rotterdam. Haar relatie met voeding was in die tijd niet optimaal. De lange trainingen legde zij af op salades. Ze had het idee hiermee gezond bezig te zijn, maar voorzag haar lichaam niet van voldoende voedingsstoffen. Hierdoor verloor ze behoorlijk wat gewicht. Na het lopen van de marathon wilde ze graag aankomen en haar lichaam meer gaan shapen. Met dit besluit begon haar krachttrainingscarrière. Ze verdiepte zich meer in voeding in combinatie met krachttraining en nam een coach in de hand om haar te ondersteunen. Door actief met haar leefstijl aan de slag te gaan veranderde haar lichaam en kreeg ze steeds meer energie en zelfvertrouwen.


Het klinkt alsof het haar allemaal voor de wind is gegaan. Toch is dat niet zo. In 2019 kreeg Elles door een combinatie van persoonlijke omstandigheden een burnout. Om hiervan te herstellen deed ze een stap terug en bezocht ze een psycholoog. En hoewel het sporten in die tijd soms voelde als ‘moeten’ is ze ervan overtuigd dat dit wel iets is wat heeft bijgedragen aan haar herstel. In deze zware periode is het haar extra duidelijk geworden hoe belangrijk gezondheid en een gezonde leefstijl zijn om je goed te (blijven) voelen.


Inmiddels is ze hersteld van haar burnout, weer lekker aan het werk en geniet ze van het leven. Door haar doorzettingsvermogen, positieve kijk op het leven en bewustzijn van haar eigen krachten en menselijke valkuilen is Elles voor mij een bron van inspiratie. Over gezondheid en een gezonde leefstijl vertelde ze mij het volgende:


Wat betekenen gezondheid en een gezonde leefstijl voor jou?

Ik vind gezondheid het belangrijkste goed wat er is. Voor mij betekent dit geen lichamelijke klachten ervaren en genoeg energie hebben en de mogelijkheden om alles te kunnen doen wat ik wil. Door gezond te leven en te eten heb ik zoveel meer energie dan wanneer ik een paar dagen minder gezond eet. Ik voel me dan ook veel vrolijker en beter in mijn vel. Door gezond te leven en eten behoud ik mijn gewicht en ben ik tevreden over hoe mijn lijf eruit ziet. Dit bepaalt deels ook hoe ik mezelf zie en hoe zelfverzekerd ik me voel.


Waarom zijn deze onderwerpen belangrijk voor jou?

Deze onderwerpen zijn belangrijk voor mij, omdat ik me veel gelukkiger en energieker voel bij mijn gezonde leefstijl. Ik hecht ook veel waarde aan mijn shape. Dit is belangrijk voor mij, omdat ik me soms toch onzeker kan voelen over mijn lichaam. Het hanteren van een gezonde leefstijl zorgt ervoor dat ik veel minder last heb van deze onzekerheden en me fit genoeg vol om lekker te sporten en alles te kunnen doen wat ik wil.


Wat is jouw grootste uitdaging op het gebied van gezondheid en een gezonde leefstijl en hoe ga je hiermee om?


De grootste uitdaging is om te luisteren naar mijn hongergevoel en gezond te blijven eten in de weekenden. Verleidingen met betrekking tot ongezonde voeding en een lekker drankje blijven altijd aanwezig. Hierdoor eet ik in het weekend vaak minder gezond en drink ik een drankje. Doordeweeks maak ik gezondere keuzes en eet ik ook wat minder waardoor ik mijn gewicht onder controle houd. Mijn grootste uitdaging blijft toch wel om niet altijd toe te geven aan verleidingen. Zeker als ik lekker uit eten ga of er snoep ofzo voor mijn neus op tafel staat. Ik merk dat het mij dan ontzettend veel moeite kost dit niet allemaal op te eten. Ondanks dat het me moeite kost maak ik hier bewuste keuzes in en sta mezelf echt wel toe hier zo nu en dan van te genieten. Voor mij is de balans belangrijk.


Welke tip zou je willen geven aan iemand die aan zijn/haar gezondheid en leefstijl wil gaan werken?

Besef dat het veranderen van je leefstijl een lang proces is. Ik heb er jaren over gedaan om mezelf bewust te maken van voeding en gezonde keuzes. Daarbij zal het hele leven bestaan uit verleidingen. Niemand kan alles eten zonder dat dit op den duur gevolgen heeft. Het maken van verantwoorde keuzes wat betreft voeding hoort bij het leven. Ook is het belangrijk om je goed te verdiepen in voeding. Veel denken dat ze gezond leven en gezond eten, maar hebben in werkelijkheid geen idee wat ze eigenlijk allemaal eten. De opmerking: ‘Ik snap er niets van! Ik eet altijd gezond en eet niet veel maar ik kom alleen maar aan..’ hoor ik regelmatig van mijn coachees. Dit heeft vaak te maken met gebrek aan inzicht in wat en hoeveel iemand eigenlijk eet en drinkt. Kennis over voeding is volgens mij het halve werk!


Wil jij Elles graag volgen op Instagram? Dat kan via deze link https://www.instagram.com/ellesoostdijk/. Wil je meer weten over BPTTL? Klik dan op deze link https://bpttl.nl/.

#krachttraining #burnout #gezondheid #gezondeleefstijl #balans

70 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven