• Roos van Oijen

Het favoriete recept van ... CocoVandaag trapt Coco de blogrubriek 'Het favoriete recept van ...' af met haar favoriete recept. Coco is een jonge en ambitieuze vrouw die na haar master als beleidsonderzoeker is gaan werken in Den Haag. Naast haar fulltime job duikt ze graag met vrienden het terras op, werkt ze zich meerdere keren per week in het zweet met een work-out en vindt ze het heerlijk om met een boek of serie op de bank te kruipen. Ook koken en bakken zijn echt een vorm van ontspanning voor haar. Van de lekkerste taarten en koekjes tot de meest healthy salades; Coco maakt het allemaal met plezier! Aan recepten en inspiratie voor heerlijke maaltijden dus geen gebrek. Toch hoefde ze niet lang na te denken toen ik haar vroeg wat nou echt haar meest favoriete recept is op dit moment. Dat is namelijk:


Ross Dobson’s gegrilde venkel met kruidendressing en zalm van de barbecue.


Dit is het verhaal achter het favoriete recept van Coco en natuurlijk het recept!


Hoe ben je aan dit recept gekomen en wanneer heb je dit voor het eerst gegeten?

Mijn vader werd in corona-tijd 60. Waar in eerste instantie een groot feest met familie en vrienden gepland stond, waren we nu blij dat we in ieder geval met het gezin (mijn vader, moeder, broer en zijn vriendin) bij elkaar konden komen. Mijn moeder houdt ontzettend van in de keuken staan en wilde een etentje geven om bij de 60e verjaardag van mijn vader stil te staan. Mijn vader is in mei jarig en het beloofde super mooi weer te worden – maar ‘gewoon’ barbecueën vond mijn moeder niet speciaal genoeg. Een paar mooie gangen met vis, vlees en vega gerechten van de barbecue werd het uiteindelijk. Mijn moeder vond dit recept ‘gewoon’ op de website van de Albert Heijn. Gecombineerd met warme zalm is dit een super makkelijk maar toch feestelijk recept!


Waarom is dit jouw favoriete recept?


Allereerst is venkel mijn all time favorite groente, rauw, gegrild, gebakken, gekookt – ik hou er van! De dressing in dit recept past perfect bij de smaak van de venkel. Het recept is echt easy peasy lemon squezy en zowel koud als warm te serveren dus je staat zelf niet de hele tijd in de keuken als je gasten er al zijn. (Je kunt de salade ook een dag van te voren al maken en afgedekt in de koelkast bewaren – wel 30 – 60 minuten voor het serveren uit de koelkast halen).


Als je iets aan dit recept zou veranderen, wat zou dat dan zijn?


Persoonlijk zou ik eigenlijk echt NIKS aan dit recept veranderen. De smaken passen perfect bij elkaar! Wel vind ik de smaken nog beter tot hun recht komen als de venkel wat langer in de dressing heeft gestaan nadat deze van de grill komt, dus ik zou je aanraden om de venkel op kamertemperatuur te serveren! Mocht het nou geen lekker weer zijn kun je de venkel altijd in een grillpan klaarmaken en de zalm in de oven doen.


Dit is het recept:


Ingrediënten voor 4 personen:


(Tip! Maak wat meer, want mensen zullen hier gegarandeerd een tweede keer van opscheppen)

 • 4 venkelknollen

 • 2 tenen knoflook

 • 60 ml traditionele olijfolie

 • 40 ml rode wijnazijn

 • 2 tl dijonmosterd

 • ½ tl zeezout

 • ½ tl chilivlokken

 • 20 gr peterselie

 • 15 gr verse munt


Bereidingswijze:

 1. Snijd het groene loof van de venkel en snijd het grof zodat je een kleine handvol hebt. Houd apart. Snijd de knollen in de lengte in plakken van ca. ½ cm dik en leg in een schaal.

 2. Meng de knoflook met 20 ml olijfolie en laat dit met de venkel ca. 30 min. marineren op kamertemperatuur.

 3. Meng voor de dressing de rest van de olijfolie met de rodewijnazijn, de mosterd, het zeezout, chilivlokken naar smaak en de kruiden.

 4. Verwarm de grill van de barbecue voor op de hoogste stand. Bak de helft van de venkelplakken 4-5 min. aan elke kant tot de venkel goudkleurig is en de fijngehakte knoflook goudkleurig en aromatisch is.

 5. Meng de hete venkelplakken met de dressing en schep door elkaar. Herhaal dit met de rest van de venkel. Serveer warm of op kamertemperatuur en bestrooi met het venkelloof.


Aan de zalm hoef je in principe niet veel te doen: marineren met peper, knoflook en peterselie en samen met schijfje citroen in een aluminimumfolie pakketje op de barbecue (of in de oven)Heb je nog een laatste boodschap voor iedereen die jouw favoriete recept gaat uitproberen?


Serveer op een mooie schaal en GENIET!#venkel #zalm #barbecue #eten #recepten #makkelijkerecepten #gezondeleefstijl #coaching #lekkereten #genieten


44 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven