• Roos van Oijen

Het favoriete recept van ... ClaireClaire, een jonge vrouw met een passie voor reizen, bewegen én lekker eten, deelt deze week haar favoriete recept met je. Sinds kort werkt Claire als Bestuursassistente bij Curio; een baan die zij met veel plezier en inzet vervult. Daarnaast vindt ze het fijn om in haar vrije tijd de keuken in te duiken om nieuwe recepten uit te proberen en om tijd met vrienden door te brengen. Ook gaat ze graag zwemmen of pakt ze een zumba- of yogales. And last, but not least: persoonlijke ontwikkeling -en groei zijn belangrijke thema's in haar leven. Voor haar betekent dit dat ze zelfbewust is en wil blijven en zichzelf actief probeert te verbeteren. Ze vindt het dan ook belangrijk goed voor zichzelf te zorgen. Een gezond basisvoedingspatroon is hier onderdeel van. En natuurlijk geniet ze daarbij ook regelmatig van een lekker wijntje! Ondanks dat ze een druk leven leidt, ervaart zij een fijne balans tussen inspanning en ontspanning.


Het favoriete recept van deze keukenprinses is:


Banana pancake met zaden en vruchten


En dit is hoe dit recept haar echte all time favorite ontbijtrecept is geworden!


Hoe ben je aan dit recept gekomen en wanneer heb je dit voor het eerst gegeten?


Jaren geleden vertelde mijn zus me over een nieuw recept dat ze ontdekt had. Het was volgens haar heel makkelijk: ik hoefde alleen een banaan te prakken, daar een ei doorheen te klutsen en dit beslag in een koekenpan te bakken. Zo gezegd zo gedaan. Het bleek inderdaad makkelijk, maar ik vond het beslag wel erg dun, wat het bakken bemoeilijkte. Daarom heb ik er wat havermout aan toegevoegd. En een snufje kaneel, kan nooit kwaad… Ook vond ik het toch ietwat droog. Ik besloot wat blauwe bessen door het beslag te gooien en wat yoghurt over de pancake heen te smeren. Ik strooide er wat chiazaad overheen, deed er een paar aardbeien op en maakte het af met wat ahornsiroop. Het was een echt kunstwerk geworden, en nóg lekkerder door de toegevoegde smaken en texturen. En zo werd een van mijn standaardontbijtjes geboren! Ik denk dat ik deze pancake al minstens 200 keer gegeten heb en ik ben hem nog steeds niet beu.


Waarom is dit jouw favoriete recept?


Omdat het zó ontzettend lekker is en tegelijk super gezond. Het is echt een verwennerij om hiermee je dag te beginnen en voor mij is het guilt free! Met een beetje geluk kan je hem in het zonnetje in je tuin of op je balkon eten en dan heb je meteen een vakantiegevoel. Ook is de verhouding tussen koolhydraten/vezels/vetten/eiwitten voor mij goed. Het is echt het perfecte begin van je dag!


Als je iets aan dit recept zou veranderen, wat zou dat dan zijn?


Over de jaren heen heb ik de pancake al steeds een beetje aangepast. Dat begon dus al met het toevoegen van havermout, kaneel, blauwe bessen, yoghurt, chiazaad en ahornsiroop. Inmiddels heb ik er ook hennepzaad aan toegevoegd en roer ik het chiazaad door het beslag in plaats van het over de pancake te strooien. Ook heb ik de aardbeien ingeruild voor frambozen, omdat aardbeien de meest bespoten fruitsoort op aarde zijn. Niet heel handig om dat bijna elke dag te eten… Soms doe ik er ook granaatappelpitjes op in plaats van frambozen. En ik heb een keer wat gehakte hazelnoten erover heen gegooid. Ook dat is super lekker, dus dat voeg ik nu ook wel eens toe. Pecannoten smaken hier ook goed bij en amandelen en walnoten vast ook. Zo kan je een beetje variëren met fruit- en nootsoorten als topping, maar de basis is gewoon perfect zoals hij is.


Dit is het recept:


Ingrediënten voor 1 persoon:

  • 1 kleine banaan banaan

  • 1 ei

  • 2 eetlepels (lals je grove havervlokken gebruikt dan kan je beter iets minder gebruiken)

  • 1 lepeltje chiazaad

  • 1 lepeltje hennepzaad

  • Kaneel naar smaak

  • Een handje blauwe bessen

  • Ongeveer twee eetlepels yoghurt

  • Een handje frambozen

  • Ahornsiroop naar smaak


Bereidingswijze:


Zet als eerste de koekenpan vast op het vuur/op de kookplaat. Middelhoog vuur of stand 4 à 5 (van de 9) werkt het beste. Prak dan de banaan in een bakje. Kluts het ei erdoor heen. Roer het havermout, chiazaad en hennepzaad door het mengsel. Voeg kaneel naar smaak toe. Voeg dan de blauwe bessen aan het mengsel toe.


Vet de pan in met wat zonnebloemolie. Het mag ook boter zijn, maar dat verandert de smaak en dat vind ik persoonlijk in dit geval geen groot succes. Doe dan het mengsel in de koekenpan. Probeer hierbij het mengsel op een zo klein mogelijk oppervlak te houden. Ga het vooral niet uitsmeren of uit laten lopen zoals bij een normale pannenkoek. Dit bemoeilijkt namelijk het omdraaien. Het beslag gaat sowieso uitlopen, maar ga dat dus in ieder geval niet zelf doen. Na een minuut of 4 is de pancake klaar om om te draaien. Je weet zeker dat hij daar klaar voor is wanneer je de pan een beetje heen en weer beweegt, en de pancake in zijn geheel heen en weer glijdt. Als hij dat niet doet, dan moet je nog even wachten. Draai hem niet om met een spatel en al helemaal niet op de coole manier waarbij je hem in de lucht gooit. Falen gegarandeerd 😉. In plaats daarvan laat je de pancake op een deksel glijden. De deksel keer je vervolgens om in de pan. Doe dat laatste met wat overtuiging, want anders blijft de pancake misschien half aan de deksel plakken en eindig je alsnog met een roerei. Wacht weer een minuut of 4 en laat de pancake dan op een bord glijden.


Voordat je de toppings gaat toevoegen, moet je echt even aan de pancake ruiken. Als het water je nu niet in de mond loopt dan weet ik het ook niet meer! Top de pancake dan met yoghurt, 30 gram frambozen (ongeveer) of ander fruit naar keuze, en ahornsiroop. Voeg eventueel gehakte nootjes toe.
Heb je nog een laatste boodschap voor iedereen die jouw favoriete recept gaat uitproberen?


Geniet van het lekkerste healthy ontbijt dat je ooit gegeten hebt!
#ontbijt #pancake #lekkereten #gezondheid #gezondrecept #ontbijtrecept #leefstijl #sport #voedingsstoffen #zelfzorg #balans #genieten #fruit #goedestart

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven