• Roos van Oijen

Herstellen is niet onmogelijk – acties die jou kunnen helpen

Herstellen van je eetstoornis. Gewoon wat meer eten, wat minder bewegen, stoppen met compenseren.. Dat is het idee dat veel mensen hebben als het gaat over herstel. Was het maar zo makkelijk. Herstellen is diep gaan, kei hard geconfronteerd met achterliggende problemen, patronen doorbreken, leren omgaan met emoties, gevoelens en gedachten die je lange tijd hebt vermeden, jezelf leren kennen en jezelf (weer) gaan respecteren en accepteren.


Dat herstellen moeilijk is, betekent niet dat het onmogelijk is. Dit zijn een aantal acties die jou kunnen helpen in je herstel.


  • Relativerende gedachten: jouw eetstoornis vertelt je leugens. Grote kans dat je inmiddels zoveel leugens hebt gehoord (in feite zijn dit niets meer dan gedachten) dat je er in bent gaan geloven. Je bent dus in je eigen destructieve gedachten gaan geloven en je er naar gaan gedragen. Je kunt deze gedachten stap voor stap loslaten door het gebruik van relativerende gedachten. Deze gedachten kunnen je o.a. helpen om over je angsten heen te komen.


Een klein voorbeeld:

Eetstoornisgedachte: ‘Ik mag absoluut niet te veel koolhydraten eten, want dan word ik echt dik! Brood is dus echt een no go voor mij!’


Relativerende gedachte: ‘Oké eetstoornis, ik hoor je! Koolhydraten zijn echter een hele belangrijke brandstof voor mijn lichaam. Ik heb dit nodig om te doen wat ik wil doen. En trouwens; ik vind brood super lekker en mag er gewoon van genieten.’


Of:


Eetstoornisgedachte: ‘Als ik nu een stukje chocola eet pas ik mijn broek morgen echt niet meer!’


Relativerende gedachte: ‘Oké, eetstoornis, ik hoor je! Maar het is echt niet zo dat ik morgen mijn broek niet meer pas door dat dit stukje chocolade.. En trouwens ook niet na een hele reep! En als deze leugen al waarheid zou zijn, wat dan nog? Ik mag gewoon genieten van chocolade!’


En zo zijn er nog ontelbaar veel relativerende gedachten die jij tegenover je eetstoornisgedachten kunt zetten – afhankelijk van iedere situatie natuurlijk!


  • Stop met wegen. Grote kans dat het getal op de weegschaal bepaalt hoe jij je voelt, wat je eet en hoeveel je beweegt op een dag. Het vasthouden aan dit getal is echt schijnveiligheid en kan je herstel enorm in de weg staan. Door je focus op dit ene getal te houden kom je niet écht in contact met jezelf – fysiek en mentaal niet. Dat getal op de weegschaal is maar een fucking getal.. Wat is er voor jou belangrijker? Dat getal of een leven waarin je veel meer vrijheid, energie en zelfvertrouwen ervaart?


  • Blijf praten. Ja, dit kan heel lastig zijn omdat je je vaak onbegrepen voelt en je bang bent voor wat anderen van je kunnen denken. Toch is het volgens mij essentieel voor je herstel om je (eetstoornis)gedachten uit te spreken. Hierdoor ontstaat er namelijk ruimte in je hoofd voor andere dingen. Daarbij kunnen anderen je helpen om je gedachten te relativeren of je helpen te bedenken hoe je kunt omgaan met bepaalde dingen. En, zoals ik vaker schrijf in mijn posts, zorgt praten (je kwetsbaar opstellen) vaak voor een diepere connectie met de ander. Vaak zal je merken dat als jij je kwetsbaar opstelt de ander dit vroeg of laat ook zal doen. Door te blijven praten help je dus niet alleen jezelf, maar ook de ander door een voorbeeld voor hem/haar te zijn. Mooi toch?


  • Neem je verantwoordelijkheid. Even een portie tough love. Deze laatste is misschien niet de meest fijne om te lezen, maar het is wel zo. Nee, je hebt je eetstoornis niet voor niets. Je eetstoornis heeft een functie en deze is vaak ontstaan door shit die je in het verleden hebt gemaakt. Deze shit kun je niet meer veranderen – of het nou gister of tien jaar geleden was. Wat je wel kunt doen is de betekenis die je hieraan geeft en de manier waarop je er nu mee omgaat veranderen. Je kunt niet altijd blijven verschuilen achter gebeurtenissen uit het verleden, want daar heb je nu geen invloed meer op. Je toekomst kun je in bepaalde mate wel beïnvloeden. En dat doe je door alle keuzes die je NU maakt. Er is maar één iemand verantwoordelijk voor de keuzes die jij maakt en dat ben jijzelf. Dus blijf jij ervoor kiezen om schijncontrole te houden door je iedere dag te wegen, door je eten te blijven afwegen, calorieën te tellen, verpakkingen te blijven lezen en al je gedachten voor jezelf te houden? Of kies jij ervoor om hiermee te stoppen en te dealen met alles wat er dan loskomt.. En dus te kiezen voor dat wat ten goede komt van je (mentale) gezondheid en je vrijheid. Voor dat wat ten goede komt van je leven?! It’s up to you.

Naast bovenstaande acties zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je kunnen helpen in jouw proces. Helaas is het niet zo dat als je één van deze acties uitvoert je herstelt. Het gaat om het geheel aan acties – om alle kleine stapjes die je op jouw herstelpad zet waardoor je het einde van het pad bereikt.


Ik geloof ik jou. Ik geloof dat jij dit kan.
21 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven