• Roos van Oijen

Help! Ik ben een perfectionist!Ik ben een (inmiddels) gezonde perfectionist. Dat weet ik van mezelf. Ik wil dingen graag goed doen en heb ambitieuze doelen op verschillende levensgebieden.


Perfectionisme is niet per se iets slechts. Het levert doorzettingsvermogen op, helpt bij het plannen en organiseren en draagt bij aan het stellen en behalen van ambitieuze doelen. Het te hoog leggen van de lat is alleen een grote keerzijde..


Wist je dat er een verschil is tussen gezond en ongezond perfectionisme?


Gezond perfectionisme wordt ook wel omgeschreven als bevlogenheid. Een gezonde perfectionist streeft naar kwaliteit, heeft ambitieuze doelen en legt de lat wel hoog voor zichzelf, maar kan op een gegeven moment ook tevreden zijn met het resultaat. Het maken van fouten hoort daarbij en feedback wordt door een gezonde perfectionist niet opgevat als kritiek.


Bij ongezond perfectionisme wordt volledige perfectie nagestreefd; iets wat eigenlijk onmogelijk is, want wanneer is iets goed genoeg? Een ongezonde perfectionist is nooit tevreden met het resultaat en omdat het in diens ogen altijd beter kan, stelt hij/zij zichzelf continu teleur, is enorm kritisch op zichzelf en heeft weinig zelfwaardering..


Angst voor mislukkingen, een enorme focus op resultaten, een laag gevoel van eigenwaarde, het stellen van onrealistische doelen en het hebben van een erg kritische blik.. Dit zijn slechts een aantal kenmerken van (ongezond) perfectionisme.


In het verleden heb ik hier best wat last van gehad en mijn ongezonde perfectionisme heeft me dan ook de nodige stress en negatieve gevoelens en emoties opgeleverd. De belangrijkste dingen die mij hebben geholpen om te kunnen veranderen naar een gezonde perfectionist zijn: leren om realistisch te denken, het innemen van een ander perspectief om naar mezelf en situaties te kijken, compromissen sluiten en kijken naar het grotere geheel.Nu je dit hebt gelezen: wat voor perfectionist ben jij? En hoe ga jij hiermee om?

10 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven