• Roos van Oijen

Heb je een eetstoornis of een eetprobleem?De meeste mensen weten niet dat er een verschil is tussen een eetprobleem en een eetstoornis. Ik moet zeggen dat ik deze termen zelf ook door elkaar gebruik.


Een eetstoornis en een eetprobleem hebben de overeenkomst dat ze allebei zorgen voor belemmeringen in je dagelijks leven. Een eetstoornis zorgt echter voor een grotere ontwrichting dan een eetprobleem. Als je een eetprobleem hebt ben je wel veel bezig met eten en je gewicht, maar heeft dit geen invloed op hoe je functioneert.


Een eetstoornis


Een eetstoornis is een psychische aandoening waardoor je geobsedeerd bezig bent met eten en je gewicht. De obsessie is dusdanig groot dat het je dagelijks leven beïnvloedt. Eetstoornissen zijn schadelijk voor je lichamelijke en mentale gezondheid. Ze hebben ook een negatieve invloed op je sociale leven. De bekendste eetstoornissen zijn anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis. Orthorexia, pica en NAO zijn o.a. minder bekende voorbeelden van eetstoornissen. Bij iedereen uit een eetstoornis zich op een andere manier. De oorzaak van het ontstaan en de beste behandeling is ook voor iedereen anders.


Een voorbeeld: Je hebt al tijden last van eetbuien. Hierdoor ben je de laatste tijd veel aangekomen. Je schaamte je hiervoor. Je weet niet waarom je zulke eetbuien hebt en durft er niet met anderen over te praten. Omdat je je zo schaamt voor je uiterlijk trek je je steeds meer terug. Liever ga je ook niet meer naar je werk. Je zit steeds vaker alleen thuis, bent meer en meer bezig met wel en niet eten en je staat een paar keer per dag op de weegschaal. Daarbij krijg je last van depressieve gevoelens en veel negatieve gedachten. Iedere dag verlies je de grip je eigen eetgedrag, gedachten en emoties meer waardoor je je steeds slechter gaat voelen. Je leven draait alleen nog maar om eten en je gewicht. Je kunt nier meer doen wat je voorheen wel altijd wilde en kon doen.


Een eetprobleem


Er is sprake van een eetprobleem als eten en gewicht je steeds meer bezig houden, maar je dagelijks leven (nog) niet beïnvloeden. Toch adviseer ik je om hulp te zoeken voor een eetprobleem, omdat het niet vanzelf over gaat. Het kan zelfs veranderen in een eetstoornis. Net als bij eetstoornissen zijn er verschillende soorten eetproblemen met verschillende kenmerken. Een aantal van deze kenmerken zijn: je wordt steeds banger voor bepaald voedsel, je vindt jezelf constant te dik hebt of je probeert eten te compenseren.


Een voorbeeld: Je bent niet tevreden met je uiterlijk. Iedere week neem je je voor om vanaf maandag weer gezond te gaan eten en meer te bewegen om wat gewicht te verliezen. De eerste drie dagen gaat het goed.. De dagen daarna laat je je goede voornemens langzaamaan gaan. Het lukt je niet om je voornemens vol te houden. Eind van de week voelt dit vervelend en je neemt je weer voor om vanaf maandag een gezondere leefstijl te gaan ontwikkelen om nu écht die kilo’s te verliezen.

Hoewel je steeds opnieuw begint en veel met eten, je gewicht en uiterlijk bezig bent heeft dit probleem geen directe invloed op hoe je functioneert in het dagelijks leven.


Keuzes


Zoals je ziet is er best een overlap tussen een eetprobleem en een eetstoornis. In beide gevallen is het belangrijk dat je om hulp vraagt. Je hoeft je er niet voor te schamen of schuldig om te voelen. Je hebt zelf niet bewust voor dit probleem gekozen! Je kan er wel zelf voor kiezen om er mee aan de slag te gaan en weer een gezonde relatie met voeding, beweging én vooral met jezelf te ontwikkelen.

14 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven