• Roos van Oijen

Getallen hoeven mij niet meer te vertellen hoe ik me voel.

Bijgewerkt op: mei 31

Zoals je in ‘Mijn verhaal’ ook kan lezen wilde ik me in 2016 wat zelfverzekerder voelen. Ik dacht dit te bereiken door wat af te vallen. Wat begon met een poging om een gezonde manier wat kilootjes kwijt te raken, mondde uit in een enorme obsessie voor eten, bewegen en het getal op de weegschaal. Dag en nacht was ik bezig met het tellen van calorieën, het tot in detail plannen van mijn maaltijden en beweegmomenten en natuurlijk moest ik van mezelf meerdere keren per dag op de weegschaal. Sociale contacten begon ik steeds meer te mijden, want stel dat ik me daardoor niet aan mijn planning kon houden.. Voor mij zou dat toen echt een drama zijn geweest..


Ik ontleende mijn zelfvertrouwen volledig aan getallen; vooral het getal dat de weegschaal aangaf.. Want hoe bizar het ook klinkt; het extreme sporten en uitgekiende (te weinig en volgens talloze restricties) eten gaven me zelfvertrouwen. Ik had iets gevonden waar ik goed in was.. Dat ik ongezond, destructief gedrag vertoonde besefte ik me op dat moment nog niet echt. Natuurlijk was er wel eens een stemmetje in mijn hoofd dat me vertelde dat ik hulp moest zoeken, maar dit stemmetje werd altijd binnen no-time overschreeuwd door een enorme criticus.


In die tijd bepaalde de weegschaal ook hoe ik me voelde op een dag. Was het getal op de weegschaal hetzelfde of net iets hoger dan de dag ervoor? Dan was ik de hele dag down en vooral boos op mezelf. Dan verzon ik weer allemaal nieuwe regeltjes voor mezelf om het die dag wel ‘goed’ te doen. Was het getal naar beneden? Dan lukte het me om wat vrolijker te zijn.. Achteraf gezien was dat natuurlijk een soort schijnvrolijkheid.


Toen ik in therapie ging kwam ik stap voor stap tot het inzicht dat ik eigenlijk niet echt een probleem had met eten, etc.. Ik had een probleem met mezelf en reflecteerde dat op mijn eet- en beweeggedrag en obsessie voor getallen en de weegschaal.. Hoe beter ik leerde om met mijn gevoelens, emoties en gedachten om te gaan, hoe minder het getal op de weegschaal me deed en hoe meer mijn obsessie voor eten en bewegen afnam. Steeds meer zag ik in dat er weldegelijk dingen waren waar ik goed in ben en waar ik trots op kan zijn.


Vandaag de dag geldt dat (gelukkig!) nog steeds. Ik kan trots zijn op wie ik ben en wat ik heb bereikt, op de mooie mensen die ik om me heen heb en op het feit dat ik nu gezonde manieren heb ontwikkeld om met mijn gevoelens, emoties en gedachten om te gaan. Getallen hoeven mij niet meer te vertellen of ik zelfvertrouwen mag hebben of me goed mag voelen, wat ik wel of niet mag eten op een dag of hoeveel stappen ik moet zetten.. Dat bepaal ik zelf wel 😊!


Dat zelf bepalen betekent voor mij dat ik de vrijheid voel om te doen waar ik echt gelukkig van word!


En dat is een ervaring die ik iedereen gun!
23 keer bekeken0 reacties