• Roos van Oijen

Een vegetarische of veganistische leefstijl en (top)sport, kan dat?

‘Als sporter moet je vlees eten, anders krijg je nooit genoeg eiwitten binnen. Dan kan je niet goed herstellen na je workout en zal je dus nooit groeien!’


Deze opmerking hoorde ik laatst iemand maken in de supermarkt. Ik keek in mijn karretje en kwam tot de conclusie dat ik volgens deze man niet goed bezig was.. Geen vlees of vis in mijn karretje te bekennen namelijk.. Ik eet geen vlees en vis en sporten doe ik toch vrij regelmatig en met verschillende doelen.. Toch merk ik er tijdens of na het sporten niets van dat ik vegetarisch eet..


Leef ik in een waanwereld of bestaat er gewoon nog veel onduidelijkheid over een vegetarische of veganistische leefstijl in combinatie met (top)sport?


Voor mij is het antwoord eigenlijk wel duidelijk. Ik besloot niet op zijn opmerking in te gaan en antwoordde alleen: ‘Het belangrijkst is dat iedereen doet waar hij of zij zich goed en gezond bij voelt en dat verschilt per persoon!’


Mensen hebben verschillende redenen om al dan niet vegetarisch of veganistisch te eten. De een eet geen vlees, vis en/of zuivelproducten vanwege het dierenwelzijn. De ander eet juist iedere dag een extra pak kipfilet om zo snel mogelijk spierenmassa op te bouwen.. Iedereen heeft zo zijn/haar eigen redenen om bepaalde keuzes te maken als het gaat over voeding in combinatie met (top)sport en het behalen van sportprestaties- of doelen. Maar een vegetarische of veganistische leefstijl en (top)sport, kan dat nou samen of niet?


Naar mijn idee is het heel goed mogelijk om vegetarisch of veganistisch te eten als je een (top)sporter bent. Veel mensen hebben het idee niet voldoende eiwitten binnen te krijgen bij een dergelijke leefstijl. Dat idee hoeft echter niet te kloppen. Er zijn namelijk voldoende natuurlijke vervangers voor dierlijke producten. Voorbeelden hiervan zijn peulvruchten, tempé, tofu, volkoren granen en noten. Deze producten zijn, net als dierlijke producten, rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen die bijdragen aan het herstel en behoud van de spieren (na een training). Het is wel aan te raden deze voedingsmiddelen (eiwitten) te combineren om de opname van de eiwitten te bevorderen. Probeer dit makkelijke en lekkere recept bijvoorbeeld eens: https://supersnelgezond.nl/mexicaanse-rijst-met-bonen/


Voor wie wil zijn er zowel in de winkel als op het internet veel verschillende soorten proteïnepoeders te koop zonder dierlijke producten. Om mijn eiwitten na een zeer intensieve training wat extra aan te vullen doe ik zelf bijvoorbeeld een eetlepel veganproteïne van Myprotein door mijn (lactosevrije) kwark of havermout met fruit en een hand noten. Echt een traktatie na het sporten!


Naast eiwitten hebben (top)sporters vaak een wat grotere behoefte aan bepaalde vitaminen en mineralen dan anderen, zoals ijzer en vitamine B1 en vitamine B12. Ook deze voedingsstoffen hoeven niet per se uit dierlijke producten gehaald te worden. Zo bevatten groenten en volkoren producten ijzer en is er tegenwoordig aan veel (ongezoete) sojadranken vitamine B1 en/of vitamine B12 toegevoegd.


Ik ben van mening dat het vooral van belang is een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon te hebben: of nu sporter bent of niet, of je nu vegetariër of veganist bent of niet.. én of je nu een vegetarische of veganistische sporter ben of niet! Het gaat om een voor jou goede samenstelling van koolhydraten, gezonde vetten en eiwitten, vitaminen en mineralen. En het allerbelangrijkste is dat je je prettig voelt bij jouw voedingspatroon! Zowel fysiek als mentaal!


Wil jij graag weten hoe jij je voedingspatroon kan aanpassen om jouw sportdoel te behalen? Of wil je weten hoe je op een verantwoorde manier wat minder dierlijke producten en meer plantaardige voeding kan gaan eten? Met een speciaal voor jou gemaakt (sport)voedingsadvies kan ik je hiermee helpen. Neem gerust contact met me op voor een (vrijblijvend) gesprek!Ik schreef trouwens al eerder een blog over eiwitten en bekende fabels over deze voedingsstof. Vind je het leuk om deze nog eens te lezen? Dan kan via deze link: https://www.mentaalcontent.com/post/de-magische-werking-van-eiwitten-3-fabelsBronnen:

I’m a foodie https://www.iamafoodie.nl/eiwitten-sporters-en-vegans/

Voedingscentrum https://www.voedingscentrum.nl/nl/service/vraag-en-antwoord/gezonde-voeding-en-voedingsstoffen/hoe-eet-ik-minder-vlees-of-vegetarisch-.aspx


#vegetarisch #veganistisch #leefstijl #balans #gezondeleefstijl #mindset #coaching #voedingsadvies #sport #topsport

4 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven