• Roos van Oijen

Een ongezonde relatie met beweging en sport: bewegingsdrang

Dat bewegen en sporten goed voor je gezondheid is moge wel duidelijk zijn. Tegelijkertijd is het mogelijk dat bewegen/sporten helemaal niet goed meer is. Het kan namelijk een obsessie worden: bewegingsdrang. Dit is iets wat vooral bij mensen met een eetstoornis voorkomt.. Naast een verstoorde relatie met eten is er ook sprake van een verstoorde relatie met bewegen.


Het verschil met bewegingsdrang bij gezond iemand is dat het mentale aspect een belangrijke rol speelt. Iedereen heeft wel eens bewegingsdrang, bijvoorbeeld als je na een hele dag stilzitten op kantoor nog veel energie hebt en een lekker stuk gaat fietsen of een potje gaat tennissen om van je energie af te komen.


Wat is bewegingsdrang?

Een artikel dat ik hierover las beschrijft bewegingsdrang als: ‘Een vrijwillige verhoging van lichamelijke activiteit, een onvrijwillige, onweerstaanbare drang om te bewegen, dissociatie van gevoelens van vermoeidheid, en obsessieve-compulsieve verschijnselen.’*


Iets makkelijker gezegd: het is een onbedwingbare drang om te bewegen die zich uit in een constant onrustig en gejaagd gevoel en een gevoel van rusteloosheid dat moeilijk te beheersen is. Je hebt het gevoel continu in beweging te moeten zijn om deze gevoelens te onderdrukken. Denk maar eens aan het constant heen en weer zwiepen met je voet als je zit, altijd op kauwgom moeten kauwen of jezelf verplichten iedere avond nog een uur te wandelen of hardlopen, terwijl je eigenlijk heel moe bent.. De onrust neemt toe als je niet kan bewegen of sporten en fysieke signalen van vermoeidheid herken je niet of je negeert deze.


Bij bewegingsdrang is er dus geen sprake van een gezonde motivatie om te bewegen of sporten. Het is geen vorm van ontspanning, maar iets wat moet.. Om niet te voelen, calorieën te verbranden of eten te compenseren.. Een ongezonde relatie met bewegen of sporten.. Een obsessie die om tal van redenen kan ontstaan.


Hoe herken je een ongezonde relatie met bewegen of sporten?

Er zijn een aantal kenmerken waaruit je kan opmaken of je een ongezonde relatie hebt met bewegen en/of sporten:


  • Je neemt niet voldoende rust om te herstellen

  • Je houdt koste wat het kost vast aan je trainingsschema of voorgenomen beweegmomenten

  • Je voelt je schuldig, angstig en/of onrustig als je niet kunt bewegen of sporten

  • Je beweegt omdat je negatieve emoties en gevoelens ervaart

  • Je ervaart het bewegen of sporten niet als plezierig

  • Je vergelijkt uiterlijk en je prestaties veel met anderen

  • Je boekt geen voortuitgang meer


Herken jij je in bovenstaande? Dan is het zowel voor je mentale als fysieke gezondheid raadzaam hiermee aan de slag te gaan. Bouw je beweging af in haalbare stappen, ga opzoek naar andere manieren om te ontspannen (afleiding) en maak je bewegingsdrang bespreekbaar. Het kan erg lastig zijn om hiermee aan de slag te gaan. Weet dat je het niet alleen hoeft te doen. De huisarts, psycholoog, POH, of ervaringsdeskundige kan je hierbij helpen.


*https://link.springer.com/article/10.1007/BF03060216#:~:text=Een%20vrijwillige%20verhoging%20van%20de,zijn%20elementen%20van%20typische%20bewegingsdrang.


#bewegingsdrang #sporten #bewegen #eetstoornis #gezondheid #gezondeleefstijl #coaching #mindset #geluk #energie
23 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven