• Roos van Oijen

De prijs die je betaalt voor gezonde keuzes: het is tijd voor een verandering!

Je gezondheid wordt beïnvloed door je leefstijl en je leefomgeving. Hoewel er op het gebied van leefstijl de afgelopen jaren positieve ontwikkelingen hebben plaatsgevonden, valt een minder positieve ontwikkeling op. Het RIVM meldt namelijk dat mensen meer zijn gaan bewegen en dat er minder wordt gerookt. Daar staat echter tegenover dat meer mensen lijden aan overgewicht. Ongezond gedrag is nog altijd voor zeker 20% (!) verantwoordelijk voor de ziektelast..


Los van het feit dat mensen met overgewicht vatbaarder zijn voor COVID-19, is de kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten, diabetes type 2, een verhoogd cholesterol, een hoge bloeddruk en het ontstaan van spier- en gewichtsklachten bij mensen met overgewicht beduidend groter dan bij mensen met een gezond gewicht. Deze gevolgen hebben een grote invloed op het welbevinden en brengen jaarlijks torenhoren kosten met zich mee; kosten die uiteindelijk door de hele samenleving moeten worden gecompenseerd.


Ik ben blij te merken dat er steeds meer aandacht komt voor een gezonde leefstijl en dat de overheid en gemeenten steeds meer doen om gezond gedrag mogelijk te maken. Er is echter iets wat mij blijft verbazen en dat zijn de in vergelijking hoge prijzen die we moeten betalen voor gezonde producten in de supermarkt. Vergelijk de prijs van een zak snoep eens met de prijs van een zak appelen.. Of een biologische komkommer met een reep chocolade.. Als ik naar deze vergelijkingen kijk snap ik wel dat mensen sneller geneigd zijn te kiezen voor minder gezonde producten; deze zijn sinds jaar en dag namelijk relatief een stuk goedkoper.. En door alle fabriekstoevoegingen vinden veel mensen ze vaak ook lekkerder.. (maar dat is uiteraard een andere discussie).


Wordt het niet eens tijd om dit om te draaien? Prijsverhogingen voor producten die niets bijdragen aan de gezondheid van onze samenleving en prijsverlagingen voor producten die wel gezondheidswinst kunnen opleveren? Door een veranderingen van de prijzen wordt het maken van gezonde keuzes makkelijker en toegankelijker gemaakt, ook voor mensen die het wat minder breed hebben.


Uiteindelijk zal dit de ervaren levenskwaliteit vergroten en kunnen er een hoop kosten worden bespaard binnen de gezondheidszorg. Zeker gezien de huidige omstandigheden kan ik dit niet anders beschouwen dan een enorme win-winsituatie!


Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt. Leuk als je het me laat weten!











Bron: https://www.rivm.nl/gezonde-leefstijl

12 keer bekeken1 reactie

Recente blogposts

Alles weergeven