• Roos van Oijen

De magische werking van eiwitten: 3 fabels

Eiwitten, ook wel proteïne genoemd, zijn net als koolhydraten en vetten belangrijke voedingsstoffen in onze voeding. In je lichaam hebben eiwitten verschillende functies. Allereest zijn het bouwstoffen voor je spierweefsels, hormonen en enzymen, witte bloedlichaampjes en botweefsel. Eiwitten die niet worden gebruikt als bouwstof worden door je lichaam gebruikt als brandstof (dit is echter niet altijd wenselijk). 1 gram eiwit levert 4 calorieën. Als laatst zorgen eiwitten voor een verzadigd gevoel. Maaltijden met veel eiwitten zorgen er (net als vetrijke maaltijden) voor dat je lang een ‘vol’ gevoel hebt. Sterker nog; van alle voedingsstoffen hebben eiwitten het grootste verzadigingseffect!


Zeker onder (kracht)sporters wordt er veel over eiwitten gesproken. Er doen zich de meest spannende verhalen te ronde de magische werking van eiwitshakes, poeders, repen, etc. en op het internet is er een hoop informatie te vinden over eiwitten. Enerzijds is het natuurlijk erg handig dat er zo veel informatie beschikbaar is, anderzijds maakt dit het ook lastig.. Want wat is nou waar en wat niet?


Zoals beloofd in mijn blog van 22 februari hierbij een drie fabels over eiwitten, uiteraard met aanvullende informatie ter verduidelijking!


Fabel 1: Fanatieke sporters hebben absoluut eiwitshakes nodig.

Een eiwitshake na het sporten is zeker makkelijk om snel (voldoende) eiwitten binnen te krijgen, maar het is absoluut geen heilige graal. Uit gewone voeding zou je voldoende eiwitten kunnen halen om goed te herstellen na een work-out. In een eiwitshake zit zo’n 20 tot 25 gram eiwit. Dit is ongeveer hetzelfde als een bakje magere kwark van 200 gram met een half handje noten en 3 eetlepels muesli. Het voordeel van gewone, volwaardige voeding na een work-out is dat je niet alleen voldoende eiwitten eet om te herstellen, maar je ook je koolhydraatvoorraad aanvult en je meer vitaminen, mineralen en gezonde vetten binnen krijgt.. Deze belangrijke voedingsstoffen zitten slechts in (zeer) beperkte mate in de gemiddelde eiwitshake.


Fabel 2: Als je spieren wil opbouwen geldt: hoe meer eiwitten, hoe beter.

Iedereen heeft een eigen eiwitbehoefte. Deze is o.a. afhankelijk van je geslacht, leeftijd en trainingsintensiteit- en doel. Zoals hierboven al benoemd worden eiwitten in eerste instantie gebruikt als bouwstof voor je spieren. Handig dus als je spiermassa wil opbouwen. Als je echter meer eiwitten gaat eten dan je lichaam nodig heeft om spieren op te bouwen, worden de eiwitten als brandstof gebruikt, maar ook daar zit natuurlijk een limiet aan.. Want eiwitten die je lichaam ook niet nodig heeft als brandstof, zullen uiteindelijk worden opgeslagen in je vetmassa waardoor deze toeneemt.. Voor de meeste mensen is dit juist niet echt het gewenste effect.. Daarbij is het langdurig eten van te veel eiwitten niet goed voor je gezondheid, omdat dit je nieren te veel belast (voor nu zal ik je dit ingewikkelde verhaal besparen).


Er is veel onderzoek gedaan naar wat een goede eiwitinname per dag zou zijn. Hieruit is gebleken dat duursporters zo’n 1,2 tot 1,4 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht nodig hebben en krachtsporters zo’n 1,7 gram eiwit per kilo lichaamsgewicht. Voor de niet sporters onder ons is het advies om zo’n 0,83 gram eiwit per kg/lichaamsgewicht te eten. Ter illustratie: een vrouw van 70 kilo die niet sport wordt aangeraden om ongeveer 0,83 x 70 = 58,1 gram eiwitten per dag te eten. Met een gezond en gevarieerd voedingspatroon zou zij dit zonder problemen binnen moeten krijgen 😉


Fabel 3: Vegetariërs/veganisten kunnen niet voldoende eiwitten binnen krijgen om gezond te blijven.

Het klopt dat de eiwitten uit dierlijke producten makkelijker worden opgenomen in het lichaam dan de eiwitten in plantaardige producten, maar dat het niet mogelijk is om als vegetariër/veganist voldoende eiwitten binnen te krijgen is een absolute fabel. Je lichaam is namelijk een wonderbaarlijk knappe machine die zelf essentiële eiwitten kan ‘maken’. Dit kan je lichaam doen als je volkoren granen in een maaltijd combineert met peulvruchten of met noten/pitten/zaden. De ‘niet volwaardige’ eiwitten in deze producten worden in je lichaam als een soort puzzel samengevoegd en omgezet tot eiwitten die je lichaam heel goed kan gebruiken als bouwstoffen.

Ik hoop dat deze informatie nuttig voor je was. Geloof niet zomaar alles wat je op het internet leest. Mocht je naar aanleiding van deze informatie vragen hebben over eiwitten of andere voedingsstoffen, laat het me dan weten!

12 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven