• Roos van Oijen

Bevlogen of een ongezonde perfectionist?

Ik doe dingen graag goed en heb ambitieuze doelen. De stempel perfectionist past aardig goed bij mij! Gelukkig kan ik nu wel zeggen dat ik een gezonde perfectionist ben: ik ben bevlogen! Dat is ook wel eens anders geweest..


Perfectionisme is niet per se iets slechts en heeft absoluut voordelen. Zo zorgt het voor doorzettingsvermogen, helpt bij het plannen en organiseren en draagt bij aan het stellen en behalen van je doelen. De keerzijde is echter dat je de lat ook te hoog voor jezelf kan leggen..


Er is een verschil tussen gezond en ongezond perfectionisme.


Gezond perfectionisme wordt ook wel bevlogenheid genoemd. Als gezonde perfectionist streef je naar kwaliteit, heb je ambitieuze doelen en leg je de lat wel hoog voor jezelf, maar kan je op een gegeven moment ook tevreden zijn met het resultaat. Je ziet het maken van fouten als iets wat bij het proces hoort en als je feedback zie je dit niet direct als vervelende kritiek.


Bij ongezond perfectionisme wordt volledige perfectie nagestreefd; iets wat eigenlijk onmogelijk is, want wanneer is iets goed genoeg? Als ongezonde perfectionist ben je eigenlijk nooit tevreden met het resultaat en omdat het in jouw ogen altijd beter kan, stel je jezelf continu teleur, ben je ontzettend kritisch naar jezelf (en anderen) en ken je maar weinig zelfwaardering.. Je bent bang voor mislukkingen, hebt een enorme focus op resultaten en een laag gevoel van eigenwaarde. Daarbij stel je onrealistische doelen.. En zo zijn er nog wel wat kenmerken van ongezond perfectionisme te noemen..


Ook ik heb volledige perfectie nagestreefd. Het resultaat? Teleurstelling, weinig zelfwaardering, eigenwaarde en zelfvertrouwen.. Wat mij vooral heeft geholpen om mijn streven naar perfectie te veranderen in bevlogenheid zijn:

1. Leren om realistisch te denken

2. Een ander perspectief innemen om naar mezelf en situaties te kijken

3. Compromissen sluiten met mezelf

4. Kijken naar het grotere geheel en minder de focus leggen op (onbelangrijke) details


En nu weer de vraag: ben jij bevlogen of een ongezonde perfectionist? 😉
26 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven