• Roos van Oijen

‘Ach meid, eet gewoon een boterham extra!’: Misvattingen over eetstoornissen #1

Bijgewerkt op: jul 31


‘Ach meid, eet gewoon een boterham extra!’.


Ik hoor het mijn oma nog zeggen.. Mijn moeder had haar net verteld dat ik leed aan de eetstoornis anorexia en ze maakte zich grote zorgen. Uiteraard zei ze dit met de allerbeste en liefste bedoelingen, maar ik kon haar op dat moment wel een mep verkopen (dit heb ik uiteraard niet gedaan haha). Als het echt zo makkelijk was als ‘gewoon een boterham extra eten en je probleem is opgelost’ dan had ik dat natuurlijk al lang gedaan.. Sterker nog, dan had ik (bewijs van spreken) een complete bakkerij leeggegeten.. Helaas is de oplossing van een eetstoornis niet zo simpel.. Voor geen enkele eetstoornis is de oplossing ‘gewoon wat meer of minder eten, wat meer of minder bewegen of gewoon niet meer overgeven of laxeren’. Het herstellen van een eetstoornis is een pittig proces waarbij hulp van goede therapeuten en/of coaches en/of artsen en/of ervaringsdeskundigen vaak noodzakelijk is.


Veel mensen hebben nog een beeld van eetstoornissen dat niet klopt. Er wordt vaak gedacht in stereotypen waardoor er veel misvattingen zijn over (mensen met) eetstoornissen. Dit maakt het voor mensen met een eetstoornissen niet altijd makkelijker om te herstellen, omdat dit vaak zorgt voor gevoelens van onbegrip, schaamte, eenzaamheid en schuld.. Iets wat er juist voor kan zorgen dat een eetstoornis in stand blijft of zelfs verergert. Daarom vind ik het belangrijk je te informeren over een aantal van deze vattingen en hoop ik hiermee taboes te kunnen doorbreken.


1. Een eetstoornis draait alleen maar om eten.

Absoluut niet.. Achter een eetstoornis zit vaak een dieperliggend probleem. Wat dit probleem is verschilt per persoon. Het kan bijvoorbeeld angst, onzekerheid of extreme behoefte aan controle zijn. Eet eetstoornis kan allerlei functies hebben. Tijdens mijn behandeling kwam ik er achter dat mijn eetstoornis een soort bescherming vormde tegen negatieve gevoelens en emoties, omdat ik niet meer wist hoe ik daar op een gezonde manier mee om kon gaan. Ook gaf het me een gevoel van controle en zelfvertrouwen.. Iets wat ik op andere vlakken in het leven niet ervaarde en dus zocht in het eten.. De kern van mijn probleem was dus niet het eten zelf, maar de struggle met mezelf..


2. Mensen met anorexia vinden zichzelf altijd te dik.

Dit is lang niet altijd waar! Soms begint het zeker met de wens om een paar kilootjes af te vallen, maar gaan het gevoel van controle, macht en eetstoornisgedachten een veel belangrijkere rol spelen. Er kan inderdaad sprake zijn van een vertekend lichaamsbeeld, maar dit hoeft niet zo te zijn. Dit heb ik zelf ook zo ervaren. Mijn lichaamsbeeld was in eerste instantie zeker vertekend en ik zag in de spiegel niet wat anderen zagen. Toch kwam er een moment dat ik wel degelijk zag dat ik er niet meer gezond uitzag en echt te dun was. Mijn angst om meer te eten en in gewicht aan te komen waren op dat moment echter nog zo groot dat het me niet lukte hier wat aan te doen. Gelukkig veranderde dit stap voor stap toen ik de functies van mijn eetstoornis beter leerde kennen en ermee om leerde gaan.


3. Als je boulimia hebt braak je je eten uit.

Bij boulimia gaat het om het compenseren van eten. Dit kan ook door bijvoorbeeld het gebruik van laxeermiddelen of heel veel sporten. Er is dus echt geen stereotype boulimia-patiënt die constant eet en vervolgens braakt.. Helaas is dit toch het beeld dat veel mensen hier nog van hebben..


4. Alleen vrouwen kunnen lijden aan een eetstoornis.

Nope.. Hoewel eetstoornissen als een echte vrouwenziekte worden gezien zijn er ook heel veel mannen die aan een eetstoornis lijden. Mannen lijden minder vaak aan boulimia of anorexia, maar vaker aan eetbuistoornissen. Dit wordt echter vaak niet herkend en dus niet gediagnosticeerd. Een belangrijk verschil tussen boulimia en een eetbuistoornis is, is dat er bij de eetbuistoornis niet direct sprake is van compensatiegedrag waardoor er vaker sprake is van overgewicht. ‘Gewoon gezonder gaan eten’, ‘Niet meer zoveel snacken’, ‘Meer gaan sporten en gewoon wat gezonder gaan leven’ is wat er vaak tegen mannen met overgewicht wordt gezegd, terwijl men zich er niet van bewust is dat hier, net als bij vrouwen, psychische problemen aan ten grond slag kunnen liggen (zoals een trauma of depressie).


5. Hoe dunner/dikker je bent, hoe groter je probleem is.

Ook dit is echt een misvatting! Zoals ik al eerder aangaf zit er achter een eetstoornis vaak een dieperliggend probleem. Dit probleem wordt niet weergegeven in getallen op de weegschaal, maar het zit in je hoofd.. Het is een psychisch probleem en geen ‘getallenprobleem’. Zo kan iemand met boulimia een gezond gewicht hebben, maar dagelijks een enorme mentale strijd voeren die voor de buitenwereld niet zichtbaar is.Ben of ken je iemand met een eetstoornis en wil je hier graag eens over praten? Voel je welkom en neem gerust contact met me op. Ik sta voor je klaar. Je hoeft het niet alleen te doen ❤️.

52 keer bekeken0 reacties