Roos hulp leefstijl en eetproblemen, eetstoornis, online coach

'Pas als je goed voor jezelf zorgt, kun je goed voor anderen zorgen.'

Ik ben Roos van Oijen, geboren in Breda, trotse zus van vijf broers en fanatiek hardloopster. Als jong meisje waren knutselen, paardrijden en hockeyen mijn grootste hobby’s. Van mijn ouders heb ik begrepen dat ik een vrij rustig kind was dat zichzelf goed kon vermaken en dat ik al vanaf vrij jonge leeftijd een sterke neiging had de zorg voor anderen op me te nemen.


Ik heb gedrag altijd erg interessant gevonden. Na het behalen van mijn HAVO-diploma ben ik daarom Toegepaste Psychologie gaan studeren in Nijmegen. De eerste twee jaren van mijn studie heb ik ervaren als een groot feest. Ik genoot van mijn studie, haalde al mijn studiepunten, had een druk sociaal leven en mijn passie voor hardlopen werd steeds groter. Zo groot dat ik in april 2016 mijn eerste marathon liep: de NN Marathon Rotterdam.


Op 30 oktober 2016 liep ik mijn tweede marathon. Ik was toen net verhuisd naar Rotterdam, had een leuke stageplek en woonde in een fijn studentenhuis. Ik had alles wat mijn hartje begeerde en toch knaagde er iets van binnen.. De dag na het lopen van mijn tweede marathon vond ik dat ik wel wat kilootjes mocht afvallen. Ik wilde me graag wat zelfverzekerder voelen en dacht dat dit zou gebeuren als het getal op de weegschaal iets lager zou zijn. Wat begon met een poging om op een gezonde manier wat gewicht te verliezen, mondde in een vrij korte periode uit in een eetstoornis.


Ik bleef mijn grenzen op het gebied van gewicht, eten en bewegen iedere dag verleggen en ik begon mezelf steeds meer terug te trekken uit sociale situaties. Dag in, dag uit was ik bezig mijn zogenaamde doelen te behalen, want dán zou ik zelfverzekerd en gelukkig zijn, zo hield ik mezelf voor. Als ik mijn hoofddoel behaald zou hebben, kon ik weer ‘normaal’ gaan doen. Dan zou ik mezelf weer gaan gedragen zoals ik dat voorheen altijd deed en zouden die extreme gedachten als sneeuw voor de zon verdwijnen. Dit gebeurde alleen niet, omdat ik mijn hoofddoel steeds bijstelde als ik het bijna had gehaald.. Ondertussen was mijn passie voor hardlopen omgeslagen in een ware obsessie en liep ik, tegen alle adviezen van mijn naasten in, in 2017 weer de marathon van Rotterdam.


Kort daarna brak ik. Ik moest toegeven dat ik geen controle meer had over mijn gedachten, gevoelens, emoties en gedrag. Gelukkig kon ik snel professionele hulp krijgen om met mijn eetprobleem én vooral met mezelf aan de slag te gaan.

In de twee jaren die daarop volgden heb ik ontzettend veel geleerd. Door de hulp die ik heb gekregen van de professionals en van mijn naasten heb ik geleerd hoe ik op een gezonde manier kan omgaan met mijn gevoelens, emoties en gedachten en hoe ik verantwoordelijkheden kan laten liggen waar ze horen (en deze dus niet allemaal op me te nemen). Als ik wil bijdragen aan het welzijn en geluk van anderen, dan moet ik eerst goed voor mezelf zorgen. 


Als ik terugkijk op deze vervelende periode kan ik, hoe gek dat misschien ook klinkt, zeggen dat ik er dankbaar voor ben. Uiteindelijk heeft deze tijd er namelijk voor gezorgd dat ik kan doen wat ik nu doe, dat ik echt de verbinding kan aangaan met mensen en dat ik ben wie ik nu ben. En daar ben ik trots op!


Nu ik weet hoe ik goed voor mezelf kan zorgen en weer een gezonde relatie met voeding en beweging heb, heb ik het zelfvertrouwen, de levenslust en de kracht om te doen waar ik écht gelukkig van word. Dat gun ik jou ook, dus ik wil je met veel liefde inspireren, motiveren en helpen bij jouw herstelproces en het ontwikkelen en behouden van een fijne relatie met voeding, beweging en vooral een fijne relatie met jezelf zodat ook jij kunt doen waar je echt gelukkig van wordt.